El Tribunal Constitucional afronta amb molts dubtes la possibilitat de suspendre provisionalment el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per obligar-lo a complir les seves sentències, i no preveu arribar a prendre aquesta decisió d'ofici ni, probablement, encara que el Govern li ho demani.

Els dubtes existents entre magistrats de diferent orientació ideològica -així ho han manifestat a Efe tres fonts diferents del TC- no suposen que, ara per ara, sigui impossible la suspensió al president si incompleix les resolucions. Però sí impliquen que, per diferents motius, resulti altament improbable.

L'alt tribunal va suspendre cautelarment el mes d'abril passat les partides dels pressupostos catalans destinades a la celebració del referèndum. Aquella resolució apercevia el Govern, de manera molt detallada en les seves ordres i prohibicions, de què l'havia d'acatar.

És una de les resolucions del TC que s'incomplirien si es convoqués el referèndum independentista català. Si el Govern ho fes, i davant un incident d'execució, l'alt tribunal reaccionaria, en primer lloc, anul·lant l'acte administratiu de la convocatòria. La fiscalia actuaria després per desobediència.

Més enllà d'aquest punt, la decisió de suspendre Puigdemont hauria de recaure en el Govern i el Senat (així ho permet la Constitució en el seu article 155), opinen les fonts del TC consultades.

Posar al tribunal en el compromís de ser qui adoptés aquesta mesura suscita molta inquietud entre els magistrats: per exemple, no estan segurs de com respondrien les instàncies europees. I, sobretot, es resisteixen a entrar en l'àmbit penal i polític.

A més, d'una banda, la norma que haurien d'aplicar, la Llei Orgànica del TC en la seva versió reformada pel PP el 2015, va ser recorreguda davant el propi TC i, encara que va ser avalada per la majoria, no va suscitar la unanimitat dels magistrats.

I les resolucions davant l'independentisme s'han anat resolent amb l'aval de tots els membres del TC, perquè en el si del Constitucional existeix un acord, tàcit però real, de mantenir en tot el possible tal unanimitat en el referent al problema català.

Després de la recent renovació de l'alt tribunal, és gairebé segur que una possible suspensió a Puigdemont comptaria amb, almenys, quatre vots contraris sobre dotze.

Al costat d'això, la citada reforma que permet adoptar la suspensió al TC segueix vigent... però debilitada: el Congrés va aprovar al desembre una proposició de Llei per derogar-la.

La tramitació d'aquesta iniciativa porta sis mesos paralitzada a la Comissió Constitucional -un termini, per cert, extraordinàriament llarg. Però això no impedeix que el text hagi estat desautorizat pel Legislatiu.

D'aquesta manera, les fonts del TC consultades per Efe coincideixen a assenyalar que els magistrats preferirien, arribat el cas, deixar al Govern i les forces polítiques que ho vulguin sostenir al Senat, la possibilitat d'arribar a una possible suspensió de Puigdemont o de membres del seu executiu.