El Govern anunciarà aquesta setmana la data i la pregunta del referèndum. Segons TV3, la data més probable amb què treballa el Govern és a principi d'octubre i la pregunta serà clara i binària. Al calendari, aprofitant l'embranzida de la Diada a favor del 'sí', hi ha tres dates marcades (el 24 de setembre i l'1 i el 8 d'octubre). El 24 de setembre, dia que Barcelona celebra la Mercè, no sembla el millor moment per convocar a les urnes, i a més, el dia 25 també és festiu a la ciutat. Així que és més que probable que el referèndum se celebri un dels dos primers diumenges d'octubre, o l'1 o el 8.

L'altra incògnita del referèndum és la pregunta. Hi ha el consens que ha de ser molt clara. En la línia de «Vol que Catalunya sigui un estat independent?», però el debat se centra en la paraula «estat», que ERC i CUP prefereixen substituir per «república». Algunes veus del PDeCAT són més partidàries d'utilitzar la paraula «país», expressió que Escòcia va utilitzar en el seu referèndum, i que seria, diuen, més inclusiva i neutra que «república».

L'acord es prendrà en una reunió de l'Executiu i es vol donar solemnitat institucional a l'anunci. Serà un acte col·legiat i molt semblant al que es va fer a l'abril, quan els alts càrrecs es van comprometre amb el referèndum.

En una entrevista al diari Ara, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, es va mostrar «totalment disposat» a participar en un cara a cara amb el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, per explicar «per què hem arribat fins aquí i què farem els catalans».

Puigdemont però descarta participar «en una maniobra perquè el parlament espanyol tanqui les portes, com ha fet 18 vegades, al desig dels catalans a decidir».

«No cal que tornem a repetir aquesta versió del que ja coneixem», va advertir.

A més, Puigdemont també va assegurar que no tindria «cap problema» en un escenari que passés per convocar el referèndum, explicitar la pregunta i després anar al Congrés per explicar-se en aquest mateix sentit, unes declaracions que responen a les paraules de Rajoy en les què emplaçava a Puigdemont a anar al Congrés.

Per altra banda, el President va intervenir ahir en el 90è Aplec Pairal de Calella i va demanar «no resignar-se» ni «conformar-se» amb allò que es té «i agafar la força que acumulem donant-los les mans sense mirar qui és la mà del costat, quina llengua parla, quina religió té ni quina és la seva tradició i com a país sencer, que sap donar-se les mans, alçar-nos cap al futur».

En la cerimònia, l'Aplec va reclamar fer de la sardana Patrimoni cultural de la Humanitat. Puigdemont va posar d'exemple valors de la sardana com la «germanor», «la rotllana, disposada a incorporar gent que no es coneix de res», i la música que «posa d'acord» la gent.

Puigdemont ho va dir després de signar el llibre d'honor de l'ajuntament, on un grup reduït de persones van protestar en defensa de la sanitat pública mentre un grup més nombrós va rebre el president Puigdemont entre aplaudiments.