L'exdirector de la policia espa-nyola Ignacio Cosidó va negar ahir l'existència d'una operació policial contra polítics independentistes durant els seus cinc anys al capdavant del cos policial: «no crec que hi hagi operació Catalu-nya i nego moltes de les coses que s'han publicat».

Cosidó es va expressar en aquests termes en resposta al portaveu adjunt d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, en la comissió d'investigació sobre el suposat ús partidista del ministeri de l'Interior durant l'època de Jorge Fernández Díaz. Cosidó també va dir que s'havia assabentat de la conversa entre l'extitular d'Interior i l'excap de l'Oficina Antifrau Daniel de Alfonso pels mitjans de comunicació.

L'acarament entre el portaveu adjunt d'Esquerra Republicana de Catalunya i l'exdirector de la policia espanyola va ser, potser, el punt més tens de la comissió que es va portar a terme ahir al Congrés per aclarir l'abast de les actuacions de l'anomenada policia política. «No crec que hi hagi hagut conspiracions contra la dissidència», va subratllar Ignacio Cosidó davant la insistència de Gabriel Rufián sobre si es fan «seguiments i gravacions il·legals a la dissidència» a l'estat espanyol. L'exdirector de la policia va insistir que no havia tingut «coneixement previ» de la reunió entre Jorge Fernández Díaz i Daniel De Alfonso i que mai havia sentit res semblant a una operació Catalunya dins el ministeri de l'Interior.

Cosidó va afirmar, però, que sí que havia sentit a parlar de moltes operacions contra el terrorisme gihadista o contra la corrupció en territori català, on eren una «prioritat». Així va respondre al diputat del PDeCAT al Congrés Sergi Miquel, davant qui també va defensar la «netedat» de la policia: «com en tot col·lectiu pot haver-hi errors i persones que no responen al codi ètic, però aquests són minoritaris, marginals». Durant la seva compareixença va admetre que la policia espanyola té un problema amb les filtracions des de fa anys i que encara n'hi ha. «Moltes vegades aquestes filtracions perjudiquen terceres persones i les investigacions», va remarcar, però va dir que «no es pot parlar de trames, ja que tenim una de les policies amb més nivell de netedat». Així mateix, es va desentendre dels informes falsos publicats per algun mitjà de comunicació sobre polítics com Xavier Trias o Artur Mas assegurant que són «els jutges i els fiscals els qui dirigeixen aquestes operacions» i que aquests informes «no passen pel despatx del director».

Cosidó defensava la intervenció policial davant el referèndum. L'exdirector de la policia va respondre amb contundència la pregunta de Gabriel Rufián sobre si considerava que el procés d'autodeterminació és una amenaça per a la seguretat de l'Estat. «Subvertir l'estat de dret, l'ordre constitucional o trencar la sobirania».