El 'Brexit' o la sortida del Regne Unit de la UE i les seves diverses implicacions per al país és un dels arguments que han centrat la campanya de les eleccions al Regne Unit d'aquest dijous.

Si bé en els últims dies assumptes d'interès local, com els serveis públics o la seguretat, han adquirit protagonisme, els analistes perceben que les propostes de gestió dels partits davant la sortida de la Unió Europea (UE) són el tema dominant d'aquestes eleccions.

Des que a l'abril la primera ministra, Theresa May, avancés inesperadament la cita a les urnes, sense esperar al 2020, els seus arguments s'han basat en el 'Brexit'. Per a la política conservadora, aquestes eleccions se centren fonamentalment en perfilar en qui confiaran els ciutadans per defensar amb força el Regne Unit a l'hora de negociar el seu divorci amb Brussel·les i obtenir el millor acord possible a Europa. Però, com poden afectar aquests comicis al 'Brexit'?

Unes eleccions incertes

Si hem après alguna cosa de les últimes votacions, com ara les eleccions als Estats Units o el mateix referèndum sobre el 'Brexit' de fa un any, és que no es pot donar res per guanyat abans d'hora.

La decisió de Theresa May de convocar eleccions per arribar amb un lideratge estable a les negociacions de la sortida del Regne Unit de la UE podria no fer-se realitat. Si el Partit Conservador no aconsegueix la majoria parlamentària que cerca, es podria veure forçat a suavitzar l'acord del 'Brexit'.

I és que en les últimes enquestes de les eleccions al Regne Unit el candidat Jeremy Corbyn ha retallat distàncies amb May i es queda només a uns quatre punts de desavantatge en intenció de vot. Una xifra que amenaça la majoria prevista pels 'tories'.

Els rivals dels 'tories'

Jeremy Corbyn, el principal rival de Mai en els comicis, ha acabat assegurant que si arriba al Govern respectarà el 'Brexit'. No obstant això, la posició oficial del candidat laborista durant la seva campanya va ser a favor de la permanència del Regne Unit a la Unió Europea.

Altres candidats amb menys possibilitats han anat un pas més enllà. Tim Farron, el líder del Partit Liberal Demòcrata i tercer en les enquestes, és un ferm defensor de no abandonar la UE i ha promès convocar un nou referèndum si guanya les eleccions.

L'inici de les negociacions amb la UE

La convocatòria d'eleccions anticipades va retardar les negociacions per iniciar el 'Brexit'. El passat 29 de març la primera ministra Theresa May va activar el procés de sortida del Regne Unit de la UE i va invocar l'Article 50 del Tractat de Lisboa.

Els caps d'Estat i de Govern dels 27 van decidir reunir-se just un mes després d'aquesta invocació, el 29 d'abril, per establir les bases de la negociació i triar la data per començar a posar-ho tot en marxa. El moment que s'estudiava era el 16 de maig, però l'avançament electoral la va retardar indefinidament.

Ara, la Unió Europea ha fet els deures i ha confirmat que enviarà les seves condicions de negociació a Londres "la setmana del 19 de juny", només uns dies després dels comicis. Un retard d'una mica més d'un mes que podria perjudicar la part britànica de les negociacions.

En concret, els Estats membres han donat llum verda a les diferents decisions que armen la posició europea, des de la confirmació de la Comissió Europea com a cap negociador --a través de l'excomissari Michel Barnier-- fins al mandat detallat que marquen les seves 'línies vermelles 'en la primera fase de la negociació.

El marc dissenyat per la UE aposta per una negociació progressiva, condicionada als avenços en tres prioritats (drets dels ciutadans, factura de sortida i frontera a l'Úlster), i que deixa fora de les converses el futur de Gibraltar.