Més de 200 alumnes dels instituts Màrius Torres, Joan Oró i Samuel Gili Gaya de Lleida, s'han manifestat aquest dimecres al Camp Escolar per rebutjar les paraules d'un professor de filosofia del Gili Gaya que durant la seva classe de dilluns hauria qualificat d'"antinaturals" les relacions entre persones del mateix sexe. La directora de l'institut, Carme Panadès, ha assegurat que des del claustre es defensa la tolerància zero a l'homofòbia i entén la reacció dels alumnes, la majoria dels quals van abandonar l'aula per mostrar el seu desacord amb aquestes paraules. Panadès ha explicat que tant ella com el director dels Serveis Territorials d'Ensenyament a Lleida, Miquel Àngel Cullerés, han parlat amb el professor i que aquest els ha assegurat que escriurà una carta als alumnes demanant-los perdó perquè no volia ofendre ningú. El mestre no ha assistit aquest dimecres a l'institut perquè, segons Panadès, pateix del cor i estava molt afectat pels fets. Té 64 anys, fa més de quaranta que exerceix de mestre i segons la directora, mai havia rebut queixes d'ell en aquest sentit. Algunes alumnes, però, han explicat que el mestre alguna vegada havia fet comentaris que elles consideraven masclistes.

El Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) de Secundària de Lleida també ha participat a la concentració, durant la qual s'ha llegit un manifest en què s'ha qualificat les paraules del professor de filosofia de "pròpies de segles passats". Consideren que aquests comentaris són "intolerables" dins les aules, "irrespectuosos" i que vulneren els drets i la llibertat de les persones. La concentració també ha comptat amb pancartes, banderes, missatges i gestos contra la LGTBIfòbia i a favor de l'amor lliure.

El representant de l'alumnat del Consell Escolar, Josep Màrius Faideia, ha reivindicat que cal rebutjar actituds homòfobes i ha qualificat de "molt greu" el que ha succeït. Faideia ha explicat que el mestre va dir que l'amor entre dues persones del mateix sexe era amistat, no amor i també que les persones homosexuals eren "antinaturals". En el mateix sentit s'ha referit l'alumna de quart d'ESO que estava a classe en el moment del fets, Berta Puig. Ha explicat que el professor va dir que l'amor entre era un home i una dona i que l'homosexualitat era una patologia, "una malaltia". "Vam decidir que no volíem escoltar això. Un dels alumnes es va aixecar per marxar de la classe i el professor li va dir que el suspendria. D'altres vam fer el mateix i vam sortir de l'aula". La representant del SEPC a Lleida, Mar Vicente, demana que el professor retiri l'amenaça de suspendre els alumnes que van marxar de classe i demani perdó.

Per la seva banda, la directora de l'IES Samuel Gili Gaya, Carme Panadès, ha explicat que el professor farà un comunicat de disculpa als alumnes perquè "no tenia intenció d'ofendre ningú" i que li va reconèixer que "no hauria d'haver fet aquest comentari". "Nosaltres intentem educar en el respecte, la tolerància i la igualtat i els alumnes han reaccionat perquè cada vegada hi ha més sensibilitat", ha dit. Panadès ha afegit que es va avisar a Ensenyament, que ha enviat un inspector per analitzar els fets i que per tant, l'assumpte està en mans del departament.