La consellera de Presidència, Neus Munté, va subscriure ahir l'exigència del grup parlamentari de Junts pel Sí (JxSí) a l'exconseller Germà Gordó perquè lliuri l'acta de diputat, encara que a partir d'aquí, va dir, «cadascú ha de gestionar la seva ètica personal com consideri més oportú».

Després que divendres passat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya anunciés que investigarà Gordó, l'exconseller va anunciar ahir que abandona les files del PDeCAT, encara que no pensa renunciar al seu escó al Parlament, sinó que es mantindrà fora del grup parlamentari de Junts pel Sí, com a diputat no adscrit.

En la roda de premsa posterior a la reunió de l'executiu català, Munté va destacar que el Consell Executiu no havia abordat el cas de Gordó però va subratllar que el Govern subscriu «plenament» l'exigència de Junts pel Sí que lliuri l'acta del Parlament.

A partir d'aquí, va afegir Munté, «cada decisió és personal i cadascú ha de gestionar la seva ètica personal com consideri més oportú».

La marxa de Gordó de JxS provocarà que el grup integrat per PDeCAT i ERC es quedi amb 61 diputats, un diputat més lluny de la majoria absoluta (68), però la consellera va considerar, això no obstant, que el Govern segueix tenint «una majoria parlamentària sòlida», a la qual va sumar també la CUP que té 10 diputats.

Ahir, el PDeCAT va demanar de nou a Gordó que abandoni el seu escó i, per tant, no passi a ser diputat adscrit. En un comunicat, la formació va reiterar, en la línia de la coordinadora general, Marta Pascal, que «el moment polític excepcional requereix generositat personal i col·lectiva». Al mateix temps, el PDeCAT assegura que «defensa i defensarà la presumpció d'innocència com a pilar fonamental de l'estat de dret» i va afirmar que «està compromès amb la regeneració de la vida pública catalana en tots els sentits».

El portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Joan Tardà, també va demanar a Gordó que deixi l'escó. «En la mesura que el TSJC ha decidit investigar-lo per cor-rupció, molt mal servei fa a la causa que diu defensar si no dimiteix», va manifestar Tardà.

També va demanar la dimissió de Gordó el portaveu adjunt de Catalunya Sí que es Pot, Albano Dante Fachin, que va retreure-li que «s'ha atrinxerat» en el seu escó al Parlament, i va denunciar el «silenci» d'un dels seus «avaladors», l'expresident de la Generalitat Artur Mas.

El líder del PSC, Miquel Iceta, va qualificar d'«hipòcrita» el PDeCAT CDC, per haver-se «tret de sobre» Gordó, però sense que el partit assumeixi responsabilitats per la seva actuació mentre que la portaveu del partit al Parlament, Eva Granados, va considerar que Gordó «ha de deixar la seva acta de diputat» després d'abandonar el grup de JxS.

Finalment, el dirigent de Ciutadans, Fernando de Páramo, va acusar el vicepresident català, Oriol Junqueras, de ser «la crossa del 3 %» en nom de la independència, i va qualificar el President de la Generalitat, Carles Puigdemont, d'«home invisible» per no comparèixer sobre els casos de corrupció de CDC.

El portaveu adjunt de Cs va car-regar contra Puigdemont i Junqueras, després que JxS i la CUP evitessin a la junta de portaveus la compareixença del president català, com demanava la formació taronja, per donar explicacions sobre els casos de corrupció que afecten CDC i Gordó.