Després de quatre angoixants dies de recerca, la família d'Ignacio Echeverría va confirmar ahir que el ciutadà espanyol va morir en l'atemptat de Londres de dissabte a la nit quan intentava evitar que un dels terroristes apunyalés una dona.

Echeverría, nascut a Ferrol ara fa 39 anys, va ser atacat per l'esquena per almenys un dels tres gihadistes que havien començat a apunyalar de manera indiscriminada la multitud en una zona de bars i restaurants a prop del pont de Londres.

Així doncs, el ciutadà espanyol és una de les vuit víctimes mortals que va deixar l'assalt, cap de les quals ha estat identificada de moment de forma oficial per les autoritats britàniques, malgrat les diferents pressions que ha rebut la policia per tal d'accelerar aquest procés. Les famílies de la resta de víctimes mortals -tres francesos, dues australianes, un britànic i una canadenca- donen així mateix per morts els seus parents, a falta que Scotland Yard, la policia metropolitana de Londres, conclogui les anàlisis d'empremtes dactilars i d'ADN per confirmar-ne les identitats.

«El meu germà Ignacio va intentar aturar uns terroristes i va perdre la seva vida intentant salvar la d'altres. Igna, t'estimem i mai t'oblidarem», va escriure la seva germana Isabel a Facebook. La família va agrair l'ajuda que ha rebut per part del govern espa-nyol, que va criticar la «inhumana» situació a la qual han estat sotmesos els cercles propers a Echeverría en els últims dies.

La seva germana va destacar així mateix l'obstinació que va posar per trobar Ignacio el banc britànic HSBC, al qual treballava, i que davant de la falta d'informació oficial va contractar un detectiu per intentar poder aclarir el seu parador.

Els seus amics l'havien vist per última vegada pocs minuts després de les deu de la nit quan tornaven de practicar esport i van coincidir amb l'inici de l'atac ter-rorista, el tercer que ha tingut el Regne Unit en menys de tres mesos. Segons la seva descripció, Echeverría va veure com un dels terroristes apunyalava una dona i es va llançar cap a ell per colpejar-lo al cap amb un monopatí. Moments després, almenys un altre dels gihadistes el va atacar per l'esquena i Ignacio va quedar estès a terra, mentre els seus amics aconseguien escapar.

Durant uns quants dies, els seus afins no havien aconseguit aclarir si havia mort en aquell enfrontament o si bé es trobava entre els 48 ferits que van ser ingressats a diversos hospitals de Londres, molts en estat crític. Echeverría probablement no duia documents d'identificació, una dificultat afegida per rastrejar-lo després de l'atac, en què els tres terroristes van acabar abatuts a trets.

Quatre dies després de l'atac, la policia continua portant a terme les identificacions formals dels cossos, si bé assegura que creu haver identificat tots els morts en l'atemptat. «Identificar un alt nombre de víctimes mortals en un succés de gran magnitud és un procés complex i que planteja reptes», va assenyalar el ministeri d'Exteriors britànic.

La queixa de Dastis

Des de Moscou, on està de viatge oficial, el ministre d'Afers Estrangers espanyol, Alfonso Dastis, va reclamar al seu homòleg britànic Boris Johnson que les autoritats del Regne Unit deixin veure el cos d'Echeverría a la seva família perquè pugui trobar «la pau vetllant el cadàver del seu fill i germà». «No creiem que cap protocol pugui justificar un tracte que ja realment voreja la inhumanitat», va dir Dastis. Finalment, la família podrà veure avui el cadàver.

Agents de Scotland Yard van recuperar dimarts a la nit el cadàver al riu Tàmesi del ciutadà francès Xavier Thomas, que probablement va ser colpejat per la furgoneta amb la qual els terroristes van atropellar la multitud al pont de Londres, amb el que el nombre de morts en l'atac de dissabte de la setmana passada va elevar-se ja fins a vuit persones.

Paral·lelament, la policia britànica va portar a terme ahir almenys una explosió controlada després de rebre un avís sobre dos vehicles abandonats als voltants de l'edifici on s'està construint una nova ambaixada dels Estats Units a Londres. A més, la policia també va efectuar dues noves detencions, una de les quals està relacionada amb l'atemptat de Londres i una altra en relació amb l'atemptat de Manchester, que va tenir lloc dilluns de la setmana passada en un concert.