Les principals entitats sobiranistes de Catalunya -l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI)- celebraran un acte de suport al referèndum diumenge a Montjuïc, en què l'exentrenador bagenc del Barça i actual entrenador del Manchester City, Pep Guardiola, llegirà un manifest.

L'acte, que es desenvoluparà amb el lema «Referèndum és democràcia», ha estat convocat a les 12 del migdia a la plaça de Puig i Cadafalch de Barcelona, al costat de les quatre grans columnes d'aquest espai, un lloc que les entitats consideren «simbòlic» en la història de Catalunya.

Encara que es pretén que l'acte sigui «auster» pel que fa a escenografia, es donarà a conèixer un manifest unitari que llegirà Guardiola. Segons el president de l'ANC, Jordi Sànchez, l'acte de diumenge serà el primer que es farà «després de conèixer la data i la pregunta del referèndum», ja que és previst que el Govern les doni a conèixer demà. L'objectiu de l'acte serà, va dir, «posar en valor la idea de la democràcia, perquè més que mai el repte que tenim és que els ciutadans puguem expressar-nos lliurement a les urnes, encara que això suposi afrontar un Estat que farà tot el possible per impedir aquest exercici democràtic».

Les entitats sobiranistes han indicat que estan convençudes que el referèndum se celebrarà i que l'única manera que li quedarà a l'Estat per tractar d'impedir-ho és «l'ús de mecanismes impropis» en un país democràtic. «Sabem que la responsabilitat de tirar endavant el referèndum pot tenir conseqüències penals i repressives, i de fet ja les està tenint, però les entitats rebem la voluntat de la gent de seguir endavant i no hi haurà marxa enrere», va recalcar.

El president de l'ANC va dir que està segur que, des de la seva entitat, ja no hi haurà necessitat al setembre de demanar allò que en el seu moment va dir l'actual presidenta del Parlament, Carme Forcadell, de «president, posi els urnes!», sinó que el que probablement caldrà reclamar és: «Rajoy, no ens treguis les urnes!».