La direcció del grup parlamentari de Junts pel Sí ha exigit avui de nou a l'exconseller Germà Gordó que «torni» l'acta de diputat, encara que l'exgerent de CDC ja va formalitzar ahir la seva sortida del primer grup del Parlament per mantenir-se com a diputat no adscrit.

Després de la reunió de la direcció, el president del grup, Jordi Turull (PDeCAT), la portaveu, Marta Rovira (ERC), i els diputats Lluís Llach, Antoni Castellà (Demòcrates) i Magda Casamitjana (MES) van fer una compareixença de premsa al Parlament, sense preguntes, en la qual van llegir un comunicat semblant al que van publicar dimarts.

JxS va exigir a Gordó que «torni» l'acta de diputat al grup parlamentari, ja que «és un projecte polític d'un espai transversal molt ampli del qual només som representants».

«Aquesta acta de diputat de JxS no és de cap partit polític, no és de cap persona concreta, sinó que pertany a tots i cadascun dels més de 100.000 candidats inscrits a JxS i de les 1.628.714 persones que van votar aquesta candidatura», afegeix el comunicat que va llegir Turulll.

Per al grup parlamentari, «no hi ha justificació possible per reduir el nombre de representants», que passa de 62 a 61 diputats. Malgrat la pressió de JxS i del PDeCAT, Gordó, investigat judicialment pel cas del 3%, va presentar ahir al matí al registre del Parlament l'escrit pel qual comunica que abandona el seu grup per passar a ser diputat no adscrit.

Gordó també va comunicar dimarts que abandonava el PDeCAT i ahir va seguir els seus passos la seva mà dreta, la presidenta de la comissió econòmica del partit, Teresa Pitarch, que va abandonar la formació encara que manté el seu càrrec de presidenta de l'Institut Català de les Dones de la Generalitat.

En declaracions als periodistes, Pitarch, que va perdre les eleccions internes per presidir la federació del PDeCAT de Barcelona, va afirmar que ja es veurà si Nova Convergència «arriba a ser un projecte de partit o no». En tot cas, va explicar que demà es reunirà el consell de direcció de Nova Convergència i el dia 17 l'assemblea, en la qual els associats «decidiran quin volen que sigui el futur de la plataforma». Pitarch va pronosticar més sortides del PDeCAT de militants afins a Gordó, perquè va dir que està rebent mostres de suport després de la seva decisió. Malgrat la seva marxa, Pitarch va traslladar a la coordinadora del PDeCAT, Marta Pascal, que estarà «al seu costat» pel que fa al procés d'independència.

Per la seva banda, Catalunya Sí Que Es Pot (CSQEP) va advertir ahir que demanarà la compareixença al Parlament de l'expresident de la Generalitat Artur Mas si no explica els seus vincles amb Gordó.

Durant la seva intervenció a la comissió de Justícia de la cambra catalana, el diputat de CSQEP Joan Giner va exigir a Mas que detalli «les pròximes hores» els seus vincles amb Gordó i, en cas de no fer-ho, va avisar que el seu grup demanarà la seva compareixença al Parlament. Giner va denunciar que els «màxims responsables de la cistella de pomes podrides» de l'antiga Convergència segueixen en «silenci», i es va mostrar especialment crític amb l'expresident català, al qual «se li està posant cara d'Esperanza Aguirre: tothom que té al seu voltant acaba sent imputat».

El diputat de les confluències va argumentar que el seu grup, a falta d'explicacions, demanarà la compareixença de Mas perquè «tot això no quedi sense llum i taquígrafs».