"Avui, dia 8 de juny, a les 11:30 del matí, 113 anys després de la seva inauguració, la presó Model no té cap pres, ha quedat buida", ha certificat el conseller de Justícia, Carles Mundó, en una atenció als mitjans de comunicació des de la galeria 1 del centre penitenciari, la darrera que ha vist buidar les seves cel·les i on fins feia molt poc encara hi havia els últims interns. "Tancar la Model era un objectiu compartit i ara és una realitat. Avui deixem 113 anys d'història i 40 anys de promeses, avui la Model és tancada", ha reblat el conseller, que ha recordat que clausurar la presó barcelonina ha estat "molt complex" i que ha de servir per "millorar el sistema penitenciari català". A partir d'ara, ha de començar el procés per desmantellar la presó, que consistirà bàsicament a retirar els elements que siguin propietat del Departament de Justícia. Seran interns de l'empresa pública Centre d'Iniciatives per a la Reinserció (CIRE) els que duran a terme aquest desballestament, que ha d'acabar abans del desembre, quan Justícia lliurarà les claus del centre a l'Ajuntament de Barcelona.

Mundó ha sentenciat aquest dijous amb solemnitat des de la galeria 1 que la presó Model posava punt final a 113 anys d'història i d'històries entre les seves parets. Acompanyat pel secretari general del departament, Adrià Comella; el director de Serveis Penitenciaris, Amand Calderó, i el director de la Model, Josep Font, el conseller ha recalcat que aquest centre penitenciari ha esdevingut un "símbol de país". "Ha estat la presó del segle XX i testimoni dels esdeveniments polítics i socials de la història recent", ha afirmat.

El titular de Justícia ha recordat que tancar la Model ha suposat reubicar 2.000 interns i moure 1.000 funcionaris de presons. "Menys fàcil, ho era tot. Ho hem fet de manera ordenada i transparent i complint el calendari", ha assegurat el conseller, que ha agraït l'esforç dels treballadors, dels interns, les seves famílies i el col·lectiu d'advocats, així com els equips de Justícia i els diversos departaments de la Generalitat i el consistori barceloní, que s'han implicat en aquest tancament. "Estem molt orgullosos de la feina que hem fet i de tornar l'equipament a la ciutat i als veïns. Quaranta anys de lluita han valgut la pena i avui en veiem els fruits", ha assenyalat.

El conseller ha afirmat que els avantatges de tancar la Model "superaven clarament els inconvenients" i que no clausurar-la hauria significat haver d'invertir 25 MEUR "en un centre que tothom sap que havia de tancar més d'hora que tard". Mundó ha insistit que tancar la més antiga de les presons catalanes era una "oportunitat per millorar el conjunt del sistema penitenciari" i ha argumentat que reubicar els treballadors en altres centres permetrà "reforçar les plantilles de les altres presons i millorar la qualitat del servei". El conseller també ha recordat que el Govern planifica construir dues noves presons a la Zona Franca de Barcelona, que obririen el 2021 i el 2025, i que han de permetre tancar les de Trinitat i Wad-Ras.

Desballestament de la presó, exposició i decisió dels nous equipaments

El desballestament de la presó consistirà a retirar els elements mobles, que no són estructurals, propietat del Departament de Justícia, com per exemple arxius, llits i altre mobiliari. El conseller no ha entrat en massa detalls de quina fesomia tindrà la presó quan es completi aquest desmantellament, ja que equips tècnics del departament i de l'Ajuntament de Barcelona estan treballant per decidir què es retira i què es manté. Justícia lliurarà les claus de l'edifici al consistori barceloní, que com a propietari haurà de decidir quins equipaments hi vol ubicar en funció de les necessitats del districte. L'executiu de Colau preveu preparar els projectes l'any que ve perquè siguin executats el proper mandat.

L'Ajuntament ha decidit crear un nou centre educatiu amb barracons al solar que ja està alliberat, on abans hi havia el centre obert, i que començarà a funcionar el curs que ve. És una ubicació provisional, però no es descarta que aquests terrenys acabin sent els definitius i acullin, fins i tot, l'escola Entença, actualment en barracons al recinte de l'Escola Industrial. El pla director de la Model, consensuat el 2009, ja preveia un centre educatiu, a més d´una zona verda, equipaments i l'espai per a un memorial, així com un aparcament soterrat, una residència de gent gran amb centre de dia i una residència assistencial. Precisament aquesta mateixa setmana, l'Ajuntament ha donat la possibilitat de construir habitatge públic en aquests terrenys, a la façana del carrer de Nicaragua.

Paral·lelament al desballestament, la Model acollirà del 3 de juliol al 26 de novembre l'exposició 'La Model ens parla. 113 anys d'història i 13 històries'. "113 anys d'història no poden quedar en l'oblit i han de ser motiu de memòria", ha ressaltat el conseller, que ha avançat que l'exposició serà un relat del segle XX, des de la Setmana Tràgica fins al Vaquilla. A la Model, va ser executat al garrot vil Salvador Puig Antich, l'última persona que va ser condemnada a mort pel franquisme.

24 interns dormen a la presó en l'última nit

Aquesta nit han dormit 24 interns a la presó Model, que han sortit en dos torns aquest dijous al matí. Deu interns han abandonat el centre a primera hora i, unes hores després, a dos quarts de 12 del migdia, han sortit un autocar i dos furgons dels Mossos d'Esquadra amb els altres catorze, tres cap al centre penitenciari de Quatre Camins, a La Roca del Vallès (Vallès Oriental), i onze a Brians 1, a Sant Esteve Sesrovires (Baix Llobregat). L'últim trasllat ha generat una gran expectació davant la porta metàl·lica del carrer d'Entença, amb desenes de mitjans de comunicació, veïns i curiosos.Els Mossos ja no custodien la seguretat del perímetre

Pocs minuts després de la sortida dels vehicles policials, el director de Serveis Penitenciaris i el director general de la Policia, Albert Batlle, han signat el traspàs de les funcions en la vigilància del recinte perimetral, que des d'aquest dijous ja no custodien els Mossos, sinó que anirà a càrrec d'una empresa de seguretat. La signatura ha tingut lloc al pati exterior de la presó, amb comandaments dels Mossos d'Esquadra, encapçalats pel major, Josep Lluís Trapero, i responsables del Departament de Justícia. Una comitiva amb Mundó, Comella, Calderó i Font han fet un breu recorregut amb els mitjans de comunicació per la presó abans d'arribar a la galeria 1. Primer s'han dirigit al panòptic i, després, han sortit al pati interior.

Els treballadors de la Model també se n'acomiaden

Durant el recorregut i en l'atenció als mitjans de comunicació, darrere les desenes de periodistes, hi havia uns quants funcionaris de la Model, que aquest dijous també vivien el seu últim dia a la presó. Les llàgrimes d'alguns d'ells feien evident que per als treballadors del centre era un dia molt especial, carregat de significat, i que en certa manera encetaven un "procés de dol", ha expressat una d'elles. Alguns hi han treballat durant dècades i aquest dijous també posaven punt final a les seva història personal amb la Model.