Les restes més antigues conegudes de l'Homo sapiens, datats de fa entre 300.000 i 350.000 anys, han estat trobats al jaciment arqueològic Yebel Irhoud (Marroc), a uns 150 quilòmetres a l'oest de Marràqueix, segons publicava ahir la revista Nature.

Això representa un canvi de 100.000 anys respecte de les restes més antigues trobades fins ara, que tenien al voltant de 195.000 anys d'antiguitat i que es van trobar a Etiòpia, el que remarca que «el sorgiment dels humans moderns podria no estar únicament limitat a l'Àfrica subsahariana».

Aquest descobriment, descrit en dos articles, canviaria per tant l'origen temporal i geogràfic dels homínids, però les restes confirmen que l'Homo sapiens va estar present en tot el continent africà.

Fins ara la majoria dels investigadors pensava que els humans moderns descendien d'una població que va viure a l'est d'Àfrica fa 200.000 anys, però la nova investigació indica que l'Homo sapiens es va estendre per tot el continent fa uns 300.000 anys. La investigació principal va ser coordinada pel paleoantropòleg francès Jean-Jacques Hublin, de l'Institut Max Planck d'Antropologia Evolutiva de Leipzig. Les restes trobades són cranis, dents i ossos llargs d'almenys cinc individus i que van ser trobats en una campanya que va començar el 2004.