Milions de britànics van votar ahir en unes eleccions generals al Regne Unit en un ambient d'inquietud després dels recents atemptats terroristes i de la incertesa pel futur del país de cara a les negociacions del Brexit. Ahir a la nit, a l'hora de tancar aquesta edició, encara no hi havia dades sobre els resultats electorals.

«Confusió», «apatia» i «enuig» són alguns dels sentiments que ciutadans britànics van confessar a Efe que tenien en aquesta cita electoral, que la primera ministra conservadora, Theresa May, va decidir avançar el dia 18 d'abril.

Una decisió que, segons el parer de l'anglès Rick Low, va suposar una «maniobra política» dels tories per intentar aconseguir «més poder». Low, qui va dipositar la seva papereta en un col·legi electoral del cèntric barri londinenc de Marylebone, va manifestar que se sentia «bastant apàtic» i «no gaire entusiasmat» respecte d'aquests comicis, en els quals els conservadors parteixen com a favorits, segons la majoria de les enquestes.

D'altra banda, Clare Ryan, de 41 anys, va assegurar que la sensació que li provoca aquesta convocatòria és «aprensió». «El Brexit ha creat molta incertesa i crec que, passi el que passi avui, passarem per un nou període de canvis», va sostenir.

Precisament, és el Brexit un dels temes que ha copat la campanya electoral dels principals partits que concorren a aquestes eleccions, encara que també es va tractar la qüestió de la seguretat després dels atemptats del 3 de juny a Londres i el 22 de maig a Manchester.

May va prometre dijous en el seu últim acte de campanya «reencendre» l'esperit del Regne Unit mitjançant un bon acord de Brexit, mentre que el laborista Jeremmy Corbyn va assegurar que el seu partit ofereix «una cosa molt diferent per al futur», l'elecció entre «la por i l'esperança».

Dues postures antagòniques que, segons va opinar un votant londinenc que va preferir no revelar la seva identitat, provoquen la «divisió» del país i que hi hagi «més turbulències».

«Prefereixo que, guanyi qui guanyi, ho faci per majoria per portar més estabilitat al país», va afirmar, cosa que seria «positiu» tant per a l'economia com per a la sortida del Regne Unit de la Unió Europea.

Tot el contrari al que va considerar la jubilada Joanna McMenaman, que va declarar a Efe que no li agrada la idea que «un sol partit concentri tot el poder».

«Crec que els conservadors van a guanyar, però espero que els laboristes aconsegueixin prou vots per alçar-se com una oposició forta i decent», va ser el seu desig per a aquestes eleccions.

En el moment de la dissolució del Parlament al principi de maig, els conservadors tenien 330 escons en una cambra de 650 seients, mentre que els laboristes en tenien 229. Per a la majoria absoluta, un partit necessita 326 escons, segons el sistema britànic de majoria simple, si bé May aspira a ampliar l'actual majoria parlamentària per afermar el mandat.

Segons l'última enquesta de la campanya, publicada ahir pel diari Evening Standard, els tories guanyarien les eleccions amb el 44% del vot, enfront del 36% dels laboristes, el 7% dels liberaldemòcrates, el 4% del partit populista de dretes UKIP i el 2% del també minoritari partit Verd.