La tendència del vot a Escòcia, amb l'ascens dels conservadors a les eleccions generals del Regne Unit, suposa un fre a les aspiracions independentistes d'una província que es va inclinar majoritàriament per seguir a la Unió Europea (UE). La primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, esperava a l'inici de la campanya una contundent victòria a les urnes de la cap del govern de Londres, Theresa May, i no s'imaginava que els «tories» aconseguirien en el seu terreny el millor resultat en 30 anys , en passar d'un a tretze escons a Westminster.

El Partit Nacionalista Escocès (SNP) de Sturgeon també confiava repetir els resultats dels comicis del 2015, quan va aconseguir 56 dels 59 escons possibles, però en va perdre 21 davant l'empenta dels «tories» i el ressorgiment del Partit Laborista, i es troba en la necessitat de reavaluar les seves prioritats.

En aquest context, la líder nacionalista va admetre que la seva petició de celebrar un nou referèndum sobre la independència d'Escòcia ha influït en la pèrdua de popularitat del seu partit i que una part de l'electorat li ha donat l'esquena. Tot i que la secessió ja va ser rebutjada el 2014 per un clar marge de deu punts, Sturgeon havia sol·licitat la convocatòria d'una nova consulta sobre aquesta qüestió, ja que entenia que ara es donaven les condicions necessàries després del «no» d'Escòcia a la sortida del Regne Unit de la UE en el referèndum del 23 de juny.

Sturgeon es va comprometre a «examinar aquests resultats electorals, escoltar els votants i considerar molt acuradament la millor manera d'avançar a Escòcia». Va demanar a Theresa May que abandoni els seus plans per negociar un Brexit dur amb Brussel·les, en unes converses amb la UE que haurien de començar el 19 de juny.

Sturgeon va retre homenatge a l'exlíder de l'SNP i exprimer ministre Alex Salmond i a Angus Robertson, el «número dos» del partit i portaveu de la formació a Westminster, als quals van prendre els seus seients aspirants conservadors.