El govern central recorrerà qualsevol actuació que «passi de l'anunci als fets» en el camí de la celebració d'un referèndum sobre la independència de Catalunya, va destacar ahir el portaveu de l'executiu, Íñigo Méndez de Vigo.

En aquest sentit va assegurar: «espero que no es firmi aquest decret de convocatòria -del referèndum- perquè seria il·legal».

Perquè «tot allò que impliqui actes cap a un referèndum il·legal no es pot dur a terme», va afegir el també ministre d'Educació, per a qui, a diferència del 9-N, davant del qual dirigents catalans van al·legar «no estar assabentats» de les sentències del Tribunal Constitucional, «ara sí» que les coneixen «amb tota claredat i nitidesa».

El compromís del govern consisteix, per tant, a recórrer «tots i cadascun dels intents» que suposin un «desafiament» a l'Estat de dret, va afegir el ministre en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

També va afirmar que l'anunci de la data, el pròxim 1 d'octubre, i la pregunta del referèndum fet ahir pel President de la Generalitat, Carles Puigdemont, respon a una «estratègia cada vegada més minoritària, unilateral i radical» i a una «escenificació» que reflecteix la seva «soledat i aïllament».

«Cada vegada són menys i només queden els més radicals», va dir el ministre, que va destacar el fracàs del govern en tots els intents de buscar «nous aliats» en aquest full de ruta.

Així, va recordar el «fiasco» de la reunió d'aquesta setmana amb el Pacte Nacional pel referèndum, que s'ha dissolt, i el «cop» que ha clavat a la Generalitat la Comissió de Venècia -òrgan assessor del Consell d'Europa-, «que ha exigit respecte a la Constitució i ha tancat l'última porta a l'estratègia internacional». També es va referir al «fracàs» per les creixents desavinences en els partits del Junts pel Sí, «especialment després de les dimissions originades per les actuacions judicials contra l'exconseller Gordó».

Per això, Méndez de Vigo va voler recordar al President català la seva «obligació» de protegir els drets de tots els ciutadans i de preservar la neutralitat dels funcionaris catalans. El portaveu, de fet, els va traslladar «un missatge de tranquil·litat» ja que «el Govern els protegirà».

El portaveu del PSOE al Congrés, José Luis Ábalos, va afirmar que el PSOE advoca per una reforma constitucional que «permeti l'encaix de la realitat de Catalunya com a nació cultural», i creu que «hi ha temps fins a l'octubre per buscar espais de trobada».

En canvi la presidenta de la Junta, Susana Díaz, va fer ahir una crida als andalusos perquè defensin l'Estat de dret davant dels que pretenen «saltar-se la llei i trencar la convivència».

El secretari d'Anàlisi Estratègica de Podem, Íñigo Errejón, va afirmar que el referèndum és «legítim», però desconfia de la seva validesa. «Dubto molt que a això li puguin dir referèndum, i tinc dubtes sobre si solucionarà en alguna cosa el problema de Catalunya», va remarcar.