Una bona representació de la Catalunya Central també va ser ahir entre les més de 30.000 persones que es van congregar a les fonts de Montjuïc i l'avinguda de Maria Cristina de Barcelona per fer costat al Govern de la Generalitat i reclamar la celebració del referèndum previst per l'1 d'octubre. De la Catalunya Central en van sortir dotze autobusos, dels quals quatre ho van fer des de Manresa.

Un cop a Barcelona, i quan encara faltava gairebé una hora per a l'inici de l'acte, l'ambient independentista es feia evident amb estelades, samarretes, gorres, paraigües i tota mena d'objectes. Un cop allà, el manresà Josep Maria Obradors, que com la majoria dels manresans que ahir va anar a Barcelona ja ha participat en altres actes de suport a la independència i el referèndum, explicava que hi era «per convicció i per compromís». Per a ell, ahir era «molt important donar suport al President perquè se sàpiga que no està sol». I aquest cop, com que era un acte que se celebra amb data i pregunta ja anunciats per a la celebració del referèndum, es mostrava convençut que es farà, i hi afegia que, «passi el que passi, hem de ser molt forts i defensar-ho tot fins al final amb ungles i dents».

Quan ja feia gairebé una hora de l'arribada de l'expedició manresana, en un ambient que recordava més el d'un acte festiu que el d'una manifestació, començava la jornada. Música i un vídeo amb declaracions a favor de la independència -molt aplaudides- i en contra del referèndum del govern espanyol -que van provocar nombrosos xiulets- donaven el tret de sortida.

Tot seguit arribaven les intervencions de representants polítics, entre els quals l'alcalde d'Igualada, Marc Castells, i la lectura del manifest per part del santpedorenc Pep Guardiola, que va ser llargament aplaudit, malgrat la seva mala pronúncia en anglès en la lectura de la declaració en aquest idioma. Era un dels moments més esperats i que el públic va celebrar més. «Està molt bé que ho hagi fet en tres llengües», destacava la manresana Núria Selgas, que afegia que «és la manera perquè puguem arribar a Espanya i a la resta del món». També compartia la mateixa opinió el manresà Jaume Peix, per a qui «Guardiola és un símbol internacional i permetrà que molts més mitjans se'n facin ressò».

Després de Guardiola van intervenir els presidents de l'AMI, Neus Lloveras; Òmnium, Jordi Cuixart; i l'ANC, Jordi Sánchez, que van arrencar uns aplaudiments molt més sonors que els aconseguits pel de Santpedor ,segurament pel fet de ser encara més contundents que el manifest. A més, el berguedà Titot va ser un dels cantants que van amenitzar la festa, que va acabar amb el públic dempeus entotant El cant de la senyera i Els segadors.

Ja a la tornada, el manresà Lluís Calderer es mostrava satisfet d'haver anat a un acte «esplèndid on hem demostrat que diguin el que diguin som molts que volem el referèndum». Al mateix bus, Iscle Selga avançava que avui seria davant del TSJC per donar suport a Nuet, mentre assegurava que «vindrem els cops que faci falta. No ens en cansarem mai. Ara que estic jubilat, és com si fos la meva feina».

A part dels quatre autocars organitzats des de Manresa, en van sortir de Cardona, Navàs, Artés, Moià. De Berga van baixar dos busos amb parades a Gironella i Puig-reig que van portar un centenar més de persones. De l'Anoia, en van sortir dos d'Igualada i un de Capellades.