El santpedorenc Pep Guardiola, mite del barcelonisme i ara entrenador del Manchester City, va demanar ahir el suport de la comunitat internacional al referèndum sobre el futur de Catalunya. El de Santpedor va llegir el manifest de l'ANC, Òmnium i l'AMI, durant la mobilització d'ahir davant les fonts de Montjuïc de Barcelona, que ha aplegat unes 30.000 persones, segons la Guàrdia Urbana. Amb la lectura del manifest d'ahir, és el cop que Guardiola s'ha posicionat més clarament i ha anat més lluny en la defensa d'un referèndum sobre el futur de Catalunya.

«Demanem que ens ajudi. Apel·lem a tots els demòcrates d'Europa i del món a fer-nos costat en la defensa dels drets avui amenaçats a Catalunya com el dret a la llibertat d'expressió política i el dret a vot. A fer front als abusos d'un estat autoritari», va proclamar Guardiola, que va assegurar que «quan el Govern compleixi el mandat democràtic no estarà sol».

El discurs, molt aplaudit i que el tècnic del City va llegir en català, castellà i anglès, va afegir que es votarà «encara que l'Estat no ho vulgui», i que «l'única resposta possible és votar». «L'Estat persegueix fins i tot el debat polític», va continuar llegint Guardiola, que va sentenciar que l'actitud del govern espanyol és «inèdita i democràticament insostenible». «A més de la majoria democràtica del Parlament, el Govern ha de saber que tots i cadascú de nosaltres estarem al seu costat. Ara que la veu de la democràcia vol ser segrestada, més que mai acudirem a les urnes i defensarem amb totes les nostres forces la democràcia i els nostres representants. Hi estem compromesos. No fallarem!», va concloure Guardiola.

Amb la lectura d'aquest manifest és el cop que Guardiola va més lluny en la defensa d'un referèndum, ja que no havia pronunciat mai paraules tan contundents contra l'Estat espanyol. Tot i això, el de Santpedor, abans ja s'havia mullat a favor de l'independisme tancant la llista de Junts pel Sí, o reivindicant en nombroses ocasions la celebració del referèndum. En el seu moment, el desembre del 2013 va mostrar el seu suport a l'aleshores President Artur Mas per la pregunta de la consulta del 9-N.

A part de la de Guardiola, ahir al migdia també hi va haver altres intervencions. Així, tant el president de l'ANC, Jordi Sánchez, com el d'Òmnium, Jordi Cuixart, van fer una crida al món sobiranista a «no tenir por», a «no defallir» i a mobilitzar-se en els pròxims mesos en defensa del referèndum a Catalunya.

Tots dos van llançar una advertiment a l'Estat espanyol davant les possibles mesures que prengui per impedir el referèndum: «no teniu prou presons per tancar tot el poble de Catalunya». Sánchez va instar el Govern a no fer-se enrere i a «no negociar retirar les urnes». «Sigueu forts, aguanteu», va exclamar, mentre que Cuixart va proclamar que «a Catalunya mai més hi haurà eleccions autonòmiques».

Castells garanteix implicació local

Com a representant del món local també va fer una intervenció l'alcalde d'Igualada, Marc Castells, que va refermar el compromís de les institucions locals amb el referèndum i va assegurar que «els alcaldes mirarem els ulls dels veïns i les veïnes i amb il·lusió i convenciment els direm que l'1 d'octubre votaran». També va assegurar que per demostrar una màxima transversalitat els alcaldes «suspenem la militància dels partits polítics per militar només per Catalunya».

De la seva banda, la presidenta de l'AMI, Neus Lloveras, va assegurar que els alcaldes que formen part de la seva associació estaran «al costat del Govern» per prestar el seu suport institucional i logístic per a l'organització del referèndum.