Els grans perdedors de la primera volta de les legislatives franceses van viure una jornada de reflexió per agafar forces per intentar evitar, diumenge que ve, el «monopoli» de La República en Marxa (LREM) a l'Assemblea Nacional. Els socialistes (9,5% dels vots) i els conservadors Els Republicans (LR) (21,56%) van dedicar els seus gabinets polítics a analitzar un resultat en què l'abstenció del 51,29%, un percentatge rècord des de l'establiment de la V República el 1958, va obligar fins i tot els «macronistes» a prendre's el triomf sense grans exaltacions.

«L'equilibri de poders és important», va dir la dirigent conservadora i presidenta de la regió parisenca Valérie Pécresse després d'una trobada en què la seva formació va decidir incidir en la recta final de la campanya en la importància del «pluralisme democràtic».

Amb una possible Assemblea en la qual LREM podria obtenir entre 415 i 455 escons del total de 577, «en quina instància democràtica estarà l'oposició?», es va preguntarJean-François Copé, un altre dels líders d'una formació, per a la qual es preveu una forquilla de 70 a 110.

Si aquest partit aspira a conservar el màxim nombre possible de diputats a la segona ronda, els socialistes, debilitats després de cinc anys de mandat i divisions internes, intenten no tocar fons albirant un procés a llarg termini de recomposició interna. «Estem decapitats», va afirmar l'exsecretari d'Estat Thierry Mandon, per a qui si volen «ser creïbles en un procés de reconstrucció, cal començar a treballar col·lectivament sense buscar un home providencial».

Per part seva, el partit del president francès, Emmanuel Macron, va aconseguir el 32,32% dels vots a la primera volta de les legislatives, segons els resultats definitius, el que li hauria de permetre aconseguir diumenge vinent una àmplia majoria absoluta. Sobre la base d'aquests resultats, La República en Marxa associada amb els centristes del MoDem podria tenir entre 415 i 455 escons (del total de 577 que hi ha a l'Assemblea Nacional francesa) al final de la segona volta, segons les projeccions de l'institut demoscòpic Ipsos.