El partit del president francès, Emmanuelle Macron, La República En Marxa (LREM), va ser ahir el més votat en la primera volta de les eleccions legislatives, amb un percentatge proper al 32%, del total dels vots.

Aquest resultat acosta molt a Macron a la majoria absoluta a la qual el president socioliberal aspira per tirar endavant la seva agenda de reformes.

Per la seva banda, els republicans van aconseguir el 21% dels vots, l'ultradretà Front Nacional el 14% i l'esquerrana França Insubmisa es va quedar prop del 11%, mentre que es consumava el desastre anunciat per al Partit Socialista (10%), segons els sondejos publicats poc abans de la mitjanit.

Finalment, els resultats són millors que els previstos pels sondejos per al partit de Macron i infligeixen una garrotada inesperada al Front Nacional, molt per sota del que les enquestes vaticinaven.

La nota negativa dels comicis la va marcar una participació històricament baixa del 49%, que marca un rècord d'abstenció en les eleccions legislatives en la V República (creada el 1958).

Una de les grans reformes que Macron i el seu equip volen afrontar és la llei laboral. Sobre això en va parlar el líder de l'esquerra Jean-Luc Mélenchon, de França Insubmisa, i va assenyalar que l'alta abstenció en la primera volta de les legislatives francesa implica que no hi ha una majoria de francesos que recolzi la reforma laboral que persegueix el president Macron.

«La immensitat de l'abstenció mostra que no hi ha majoria en aquest país per destruir el codi laboral, reduir les llibertats públiques, ni per a la irresponsabilitat ecològica» plantejada en el programa de Macron, va dir.

En una breu declaració a la premsa, va lamentar, malgrat tot, que el suport obtingut per La República en Marxa (LREM) reflecteixi que el país no hagi cregut «que es puguin fer les coses d'una altra manera», i va assenyalar que correspon a la seva formació «convèncer» en cas contrari.

La França Insubmisa, va afegir, «ha vist confirmada la posició destacable constituïda a les presidencials» dels passats abril i maig.

«A la segona volta, no doneu ni permeteu que es donin els plens poders al partit del president», va dir Mélenchon, que va demanar el vot per als seus diputats, en destacar que són ells els que representaran «l'oposició ecològica» i social.

També Marine Le Pen, presidenta del Front Nacional va parlar a mesura que s'anaven coneixent els resultats i sobretot, la baixa participació.

Le Pen va considerar que la manca de participació va «penalitzar» a la seva formació, que va obtenir només el 14% dels vots.

Le Pen va demanar a tots els «patriotes» acudir massivament a les urnes en la segona volta de les legislatives diumenge que ve, per frenar l'avantatge aconseguit a la primera per La República en Marxa del president Macron.

«La taxa d'abstenció mostra que tenim una reserva de vots considerables», va dir després que es confirmés que l'abstenció superava el 50%.

Le Pen va avançar que, malgrat tot, el Front Nacional estarà representat en «nombrosos departaments» a la segona volta.

«Una forta mobilització pot portar-nos a la victòria» en aquestes circumscripcions, va dir la líder ultradretana, que va considerar la seva presència «essencial» per alliberar el país del «saqueig de la llei del treball» o de la «política d'austeritat reforçada» plantejada per Macron.

Le Pen va afegir que en la circumscripció en la qual ella es presentava, el seu feu electoral a Hénin-Beaumont, al nord del país, va arribar «àmpliament en cap», amb més del 45% dels vots.

Per la seva banda, la cancellera alemanya, Angela Merkel, va felicitar el president francès pel «gran èxit» del seu partit i va considerar que el resultat és «un vot fort a favor de les reformes».

El portaveu de la cancellera, Steffen Seibert, va penjar el missatge de Merkel en el seu compte oficial a Twitter després de conèixer-se les primeres projeccions dels comicis francesos, que donaven a la formació de Macron prop del 32% dels vots.

A la mateixa xarxa social, el ministre alemany d'Afers Exteriors, el socialdemòcrata, Sigmar Gabriel, va felicitar Macron i va estimar que el seu nou èxit demostra que «convenç no només a França, sinó també en i per a Europa».

També el líder del Partit Socialdemòcrata Alemany (SPD) i candidat a la Cancelleria a les eleccions de setembre, Martin Schulz, va mostrar la seva satisfacció pels resultats de la força que lidera el president francès. I és que França és i ha de ser un dels grans socis d'Alemanya per afrontar una Unió Europea sense el Regne Unit.