La consellera de Presidència de la Generalitat, Neus Munté, va anunciar que el Pacte Nacional per a la Reforma Horària se signarà el mes de juliol vinent amb l'horitzó posat a l'any 2025 per a la posada en pràctica de les seves propostes.

Munté va anunciar en roda de premsa ahir al matí que el Pacte per a la Reforma Horària serà una «política pública que passarà a formar part de l'agenda política del Govern català» i que implicarà «de manera transversal diversos sectors de la societat».

La consellera va explicar que els objectius per al 2025 són recuperar les dues hores de desfasament horari, consolidar el factor temps com a nova mesura de llibertat, equitat i benestar i impulsar una nova cultura del temps en les organitzacions a favor de models més eficients i més flexibles per atendre les noves necessitats socials. Durant aquest període, per arribar als objectius proposats, la consellera ha explicat que es duran a terme canvis en l'àmbit empresarial com l'augment dels mecanismes de flexibilitat laboral pactada, l'increment del teletreball i la reducció a un màxim d'una hora de la pausa per dinar a les organitzacions, entre d'altres.

En el camp de l'administració, es durà a terme un augment de les gestions administratives realitzades en xarxa en els serveis públics i en l'àmbit educatiu, hi haurà una incorporació del dinar en l'horari dels instituts i s'avançaran els horaris de l'activitat extraescolar, ha anunciat Munté.

Altres aspectes en els quals es treballà seran l'equiparació de l'hora punta televisiva, l'eliminació de l'oferta televisiva destinada a nens i adolescents en horari nocturn i l'augment de la compactació horària dels comerços.

Van acompanyar la consellera en la roda de premsa el diputat i president del Consell Assessor per a la Reforma Horària, Fabián Mohedano, l'escriptor Màrius Serra i el sociòleg Salvador Cardús.

La Iniciativa per a la Reforma Horària es va gestar a la tardor del 2013 i es va presentar el 29 de gener del 2014 per sensibilitzar i dissenyar la reforma en un termini de 3 anys.

Al llarg dels tres anys, els membres del Consell Assessor han organitzat reunions informatives amb tota mena d'agents socials i de conferències divulgatives en tot el territori.

El 18 de març del 2014, el Govern de la Generalitat va manifestar el seu suport a la reforma a través d'un acord de govern i del 15 al 21 de setembre del 2014 es va organitzar la primera Setmana dels Horaris. Entre el 2014 i el 2015 es van impulsar proves pilot i accions de sensibilització en diversos sectors i territoris, en els quals una vintena d'empreses, entitats i ajuntaments es van sotmetre a un procés de canvi.

La 2a Setmana dels Horaris va tenir lloc del 6 al 12 de juny del 2015, quan el Govern català va acordar la creació del Consell Assessor per a la Reforma Horària el 15 de juliol del 2015 amb la missió d'impulsar el procés de concertació social.

Entre el 6 al 10 de juny del 2016 es va organitzar la 3a Setmana dels Horaris, en la qual es va signar l'Acord d'impuls laboral de la reforma horària.

Del mes de setembre al de desembre del 2016 es va desenvolupar el procés participatiu per a la reforma horària, amb sessions presencials en 12 municipis d'arreu de Catalunya.

El 10 de març passat es va validar el document Bases per a l'impuls del Pacte per a la Reforma Horària, que es va lliurar a la consellera de la Presidència i el Consell Assessor per a la Reforma Horària va acabar els treballs.