La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va acusar ahir el Govern català de «provocar a l'Estat» amb la seva «estratègia de tensió», mentre que el President Carles Puigdemont va assegurar que a final d'aquest mes o inici de juliol es donarà a conèixer la principal «llei de desconnexió».

Després que el President Puigdemont anunciés que els pròxims dies demanarà per carta al Congrés comparèixer per explicar els seus plans, sense sotmetre cap proposta a votació, Sáenz de Santamaría va replicar que a la cambra baixa es vota, no s'hi fan «conferències». «El Congrés dels Diputats no és una sala d'actes per fer una conferència», va advertir la vicepresidenta en una entrevista a TVE, i va afegir: «tant que li agrada, al senyor Puigdemont, que voti tothom, ens vol prohibir que votem al Congrés».

«Assistirem a una estratègia de mobilització, més mediàtica que de contingut. Es busca provocar i una reacció per part de l'Estat. Busquen el victimisme», va afegir. També el delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, va avisar a Puigdemont que si no rectifica el seu full de ruta abans de l'1 d'octubre quedarà «invalidat com a interlocutor». El secretari d'organització del PSC, Salvador Illa, va afirmar que Puigdemont «no és sincer» quan diu que vol anar al Congrés per presentar el seu pla i ho va titllar de «xantatge».

Per la seva banda, Puigdemont va assegurar que «abans que finalitzi juny o a la primera setmana de juliol» s'iniciarà una campanya per explicar la llei de transitorietat jurídica, la principal de les anomenades «lleis de desconnexió», dissenyada per Junts pel Sí i la CUP per substituir el marc legal espanyol. Tot el paquet legislatiu sobre el qual pretenen sustentar el referèndum unilateral s'aprovaria al Parlament a final d'agost, la convocatòria del referèndum seria a «principi de setembre» i portarà com a mínim la firma del President, encara que seria «un bon senyal» que la signessin tots els consellers, ja que això «no és un projecte de cap persona» en concret.

D'altra banda, en la jornada en què el diputat Joan Josep Nuet va declarar davant del TSJC (vegeu pàgina 19), ERC i la CUP van coincidir a advertir que hi ha una «ofensiva repressiva» de l'Estat en contra del sobiranisme, que es tradueix en querelles com la que afronta Nuet, i van avisar que «no hi haurà marxa enrere» en el referèndum.

Des de Madrid, la líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, va considerar «curiós» que l'entrenador del Manchester City, Pep Guardiola, no es vagi referir a Alemanya o als Estats Units com a «països autoritaris», quan tenen una normativa similar a la d'Espanya sobre les consultes independentistes.

Per la seva banda, el president del PPC, Xavier García Albiol, va acusar Puigdemont d'anunciar «de paraula» un «cop d'Estat», encara que va vaticinar que per «covardia» el President delegarà la convocatòria formal del referèndum al Parlament.