El líder del PPC, Xavier García Albiol, ha titllat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, de "farsant" i "professional de la comèdia" per un anunci de referèndum que considera només una "obra de teatre" i un "numeret amb molta pompa", i l'ha reptat a "posar les urnes" en unes eleccions.

En una declaració institucional solemne al Palau de la Generalitat, acompanyat pel Govern i els diputats de Junts pel Sí i la CUP, Puigdemont ha anunciat avui que pensa convocar per al pròxim 1 d'octubre, sense l'aval del Govern de l'Estat, un referèndum sobre la independència amb la pregunta: "Voleu que Catalunya sigui un Estat independent en forma de república?".

En roda de premsa a la seu del PP a Barcelona, Albiol ha considerat que avui només s'ha vist "un nou numeret, això sí, amb molta pompa, molta purpurina, però sense cap tipus de contingut, ni forma, ni fons", ha qualificat de "gran obra de teatre en la qual el decorat era de cartró i paper".

El dirigent popular, que ha explicat que ha conversat telefònicament amb Moncloa per analitzar la situació, ha deixat clar que "davant d'actes polítics, la resposta del PP és una resposta política. Però que no tinguin cap dubte -ha advertit- que si en algun moment es passa de les paraules als fets, la resposta de l'Estat de Dret, del PP i de les institucions estarà a l'altura de les circumstàncies".

I ha reptat el president català a fixar dues dates: la de quan acudirà al Congrés dels Diputats a "donar la cara"; i, de manera "urgent i immediata", la data d'unes eleccions autonòmiques a Catalunya.

"President, posi les urnes", ha dit, parafrasejant la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, quan presidia l'Assemblea Nacional Catalana. "No tingui por a les urnes. Però posi les urnes que defensen l'Estat de Dret, la democràcia i la llibertat, les d'unes eleccions autonòmiques".