Nova mostra de mobilització del sobiranisme, dos dies després que el Govern hagi anunciat la data i la pregunta del referèndum de l'1 d'octubre. En una concentració davant les fonts de Montjuïc de Barcelona, organitzada per l'ANC, Òmnium i l'AMI sota el lema 'Referèndum és democràcia', els dirigents polítics s'han conjurat per fer possible la votació. En declaracions a la premsa, minuts abans de l'inici de l'acte, la consellera de l'executiu, Neus Munté, ha destacat l'"extraordinària força" que hi ha a favor del referèndum. "Estem convençuts que es podrà fer, és un desig que uneix i que no separa", ha afegit la també portaveu de Presidència. Al seu torn, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha sentenciat que ara cal "treballar" per fer possible que es posin les urnes l'1 d'octubre, i perquè els qui volen votar 'sí' o 'no' ho puguin fer. "No hi ha cap pla B, l'únic pla és votar l'1-O i estic absolutament segura que ho farem, perquè el Govern s'hi ha compromès", ha conclòs.

D'altra banda, la coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, ha insistit que des d'avui fins l'1-O els partits i les institucions treballaran "incansablement perquè es pugui votar". A més, la secretària general d'ERC i portaveu del grup parlamentari de Junts pel Sí, Marta Rovira, ha sentenciat que el referèndum "és imparable" perquè ja té data i pregunta, i perquè tindrà "totes les garanties democràtiques, tindrà una llei al Parlament que li donarà tota la cobertura, i perquè s'agafarà al dret internacional i serà impugnable". També ha parlat el líder dels republicans al Congrés, Gabriel Rufián, que ha destacat que amb l'anunci de la data i la pregunta "es culmina un procés extraordinari que ha aportat molts sacrificis".

El president de JxSí, Jordi Turull, ha apuntat que si divendres era el Govern i els diputats independentistes els qui demostraven la seva "absoluta determinació" amb el referèndum, aquest diumenge ha estat la societat civil i les entitats qui ha demostrat el compromís per votar. "Aquesta és la ròtula bàsica", ha afegit Turull, en referència a la ciutadania. "Amb aquesta determinació desbordarem pacíficament i democràticament l'Estat", ha conclòs. A més, la diputada parlamentària de la CUP Eulàlia Reguant ha conclòs que, amb la data i la pregunta, cal posar ara damunt la taula "les garanties perquè tothom tingui dret a vot i perquè el recompte de vot sigui clar". "Avui és l'inici de la nova etapa de mobilització per defensar el referèndum", ha finalitzat.