L'Audiència de Madrid ha absolt els 30 processats del cas Guateque, considerada la trama de corrupció més important a l'Ajuntament de Madrid, després de donar per nul·les totes les proves practicades durant la instrucció, ja que la gravació que va donar origen a la investigació es va fer sense autorització del jutge.

En la sentència, els magistrats de la Secció Segona expliquen que l'origen del procediment judicial es va fonamentar en una «suposada gravació espontània» feta el 6 de març del 2007 per un ciutadà pel seu compte i pels seus propis mitjans, sense haver-se posat en coneixement del jutjat.

A més, aquests magistrats car-reguen durament contra l'actuació de «mala fe» de la Guàrdia Civil. La Fiscalia demanava entre sis mesos i 31 anys de presó per als trenta acusats per delictes de suborn, prevaricació ambiental, negociació prohibida a funcionaris, tràfic d'influències, infidelitat en la custòdia de documents, falsedat en document oficial, contra patrimoni històric i prevaricació urbanística.

Tots formaven part de la considerada com la trama de corrupció més gran a l'Ajuntament de Madrid, durant el mandat d'Alberto Ruiz-Gallardón, dedicada a la concessió de llicències municipals a locals d'oci a canvi de suborns.

La llista la formen empresaris i 19 funcionaris de rang mitjà del consistori, destinats a juntes de Districte, a la gerència d'Urbanisme o a Medi Ambient. No hi ha cap polític encausat.