El portaveu de la Comissió de la Dignitat, Josep Cruanyes, va titllar ahir de «fet històric» la proposició de llei de reparació jurídica de les víctimes del franquisme, que s'aprovarà la setmana que ve al Parlament i que anul·la «totes les sentències i resolucions de les causes instruïdes i dels consells de guerra dictades per causes polítiques a Catalunya pel règim franquista». Malgrat tot, va lamentar que arribi tan tard, «el franquisme es va acabar fa 40 anys i hem hagut d'esperar 40 anys més».

La llei, va explicar Cruanyes, es basa en què el Parlament té una obligació històrica de respondre davant la situació dels processos franquistes que el Parlament i la justícia espanyola «no han volgut tocar». Uns processos realitzats pels tribunals franquistes que, segons Cruanyes, van vulnerar la legalitat vigent perquè en aquell moment a Catalunya la justícia era en mans de la Generalitat.

El portaveu de la Comissió de la Dignitat va dir que van voler anar més enllà del que deia la llei en un inici i era «reforçar el sentit de reparació de la llei», ja que l'objectiu era «reparar i compensar les persones que es van veure afectades per aquests processos».