Una jutgessa de Madrid va ordenar l'exhumació del cadàver del pintor Salvador Dalí i l'obtenció de mostres del seu cos per a la pràctica de la prova biològica que permeti determinar la paternitat del pintor respecte de Pilar Abel, una veïna de Figueres que va presentar una demanda per ser reconeguda com a filla de l'artista.

Segons va indicar la jutgessa encarregada del cas en un escrit, «és necessària la prova biològica d'investigació de la paternitat de Salvador Dalí Domènech respecte de Maria Pilar Abel Martínez», perquè «no existeixen restes biològiques ni objectes personals sobre els quals es pugui practicar la prova per part de l'Institut Nacional de Toxicologia». La magistrada María del Mar Crespo va ordenar, en aquest sentit, que es lliuri un exhort al Jutjat de Figueres perquè el metge forense que tingui adscrit, després de l'exhumació del cadàver de Dalí, procedeixi a l'extracció de mostres del pintor «restes òssies i/o peces dentals» i siguin remeses a l'Institut de Toxicologia, al qual correspon la investigació.

La titular del Jutjat de Primera Instància número 11 de Madrid assenyala també en l'escrit, datat el 20 de juny, que Pilar Abel haurà d'acudir a l'Institut de Toxicologia el dia i hora en què sigui citada per a l'obtenció de les seves mostres.

Salvador Dalí, que va morir el 23 de gener del 1989, va ser enterrat al Teatre-Museu Dalí de Figueres.

Segons va indicar l'advocat de la demandant, Enrique Blánquez, encara no hi ha data per procedir a l'exhumació del cadàver de Dalí, encara que va considerar que «podria tenir lloc el mes de juliol vinent».

A l'abril del 2015, el jutjat de primera instància número 11 de Madrid va admetre a tràmit la demanda de paternitat que va presentar Pilar Abel contra el ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques, i contra la Fundació Gala Dalí, en condició d'hereus legals del pintor.

Pilar Abel, veïna de Figueres, afirma que la seva mare el va conèixer a Cadaqués quan treballava com a empleada d'una família que passava temporades en aquesta població.

S'argumenta en la demanda que diverses vegades la mare de Pilar Abel li va dir que el seu pare era Salvador Dalí, i en la documentació s'inclou una acta notarial d'una cuidadora de la mare reconeixent també que li havia relatat que en la seva joventut havia mantingut una relació sentimental oculta amb el pintor.

Igualment es recull en la demanda que Pilar Abel s'ha sotmès a dues proves d'ADN, però que mai ha aconseguit que li siguin lliurats els resultats.

La primera prova de paternitat se la va fer en un laboratori de San Sebastián de los Reyes (Madrid), al 2007, amb restes de pell i cabells que van quedar enganxats en una màscara de guix que es va fer del pintor poc després de morir, la qual va arribar a les seves mans.