Sis persones integrades en una cèl·lula de l'organització terrorista Estat Islàmic van ser detingudes ahir, quatre de les quals, a Mallorca, una a Alemanya, i una altra -un imam salafista- al Regne Unit, segons el ministeri de l'Interior.

La cèl·lula tenia ramificacions internacionals i elaborava i difonia material audiovisual molt radical, a més d'organitzar reunions clandestines setmanals per determinar la voluntat de joves afins al seu ideari i aconseguir que viatgessin a zones de conflicte, assenyala la nota de premsa difosa pel ministeri.

De les detencions a Mallorca, dues es van dur a terme a Inca, una a Ariany i una altra a Binissalem. Els detinguts justificaven i enaltien la gihad violenta donant suport públicament a accions suïcides similars a les dutes a terme a Europa, i actuaven sota un compromís ferri a l'organització terrorista Estat Islàmic.

La investigació va començar el 2015, quan van ser detectats en una pàgina web tot un seguit de vídeos que mostraven el procés d'adoctrinament, captació i viatge a Síria d'un jove musulmà resident a Espanya.

Com a promotor de la filmació es va identificar un imam salafista, detingut ara al Regne Unit i investigat per diversos països europeus.

Aquesta persona havia viatjat en aquestes dates a Mallorca i començava a dinamitzar un grup, els que ara han estat arrestats, per exercir funcions de captació, adoctrinament i radicalització en favor de l'EI. Des de llavors, es va convertir en el seu líder espiritual.

El predicador salafista, el discurs públic del qual era molt conegut pels serveis policials i d'intel·ligència europeus, es dedicava en el seu vessant més privat a la captació de combatents i la recaptació de fons per a Síria.

No obstant això, les mesures de seguretat que adoptava i els seus canvis constants de residència en dificultaven molt la detenció.

El detingut a Alemanya tenia també com a referent espiritual i ideològic l'imam salafista. A més, mantenia contacte directe amb la resta d'arrestats i havia participat en els vídeos propagandístics elaborats pel grup.

La investigació va constatar que el grup establert a Mallorca havia anat multiplicant progressivament el nombre d'adeptes, no només mitjançant la seva activitat a les xarxes socials, sinó també amb reunions setmanals clandestines. La seva polarització cap al radicalisme extrem, el compromís i adhesió totals amb les directrius d'Estat Islàmic, la justificació dels procediments terroristes duts a terme pels actors solitaris a Europa i la predisposició per emprendre la gihad violenta van ajudar al desenvolupament d'aquesta complexa operació a Espanya, el Regne Unit i Alemanya.

La Policia Nacional va desenvolupar l'operació en col·laboració amb el Centre Nacional d'Intel·ligència, la Policia Federal alemanya-BKA, la LKA de Renània del Nord-Westfàlia, la Metropolitan Police de Londres i la CTU West Midlands Birmingham.

A més, va comptar amb el suport de les agències europees Eueropol -que va traslladar un dels seus experts a Palma de Mallorca-, Eurojus i Sirene.

Tant al Regne Unit com a Alemanya encara s'estan fent diversos escorcolls relacionats amb aquesta operació antiterrorista.

L'operació, que ahir continuava oberta, va desenvolupar-se sota la supervisió del Jutjat Central Instrucció número 1 i la coordinació de la Fiscalia de l'Audiència Nacional.