A les mans dels seus familiars, en fotografies en blanc i negre, alguns del 63.961 condemnats pel franquisme. Alguns d'ells, encara vius, s'agafaven les mans, somreien o s'abraçaven, visiblement emocionats, a l'auditori del Parlament.

És la imatge final, després que ahir a la tarda la cambra aprovés la llei de reparació de les víctimes del franquisme, que declara nuls els judicis i els consells de guerra de la dictadura. I per unanimitat, perquè «un vot contrari avui hauria estat un vot de defensa dels tribunals franquistes», va sentenciar el portaveu de la Comissió de la Dignitat, Josep Cruanyes.

«Després de tants anys, que s'hagin reconegut i derogat lleis nefastes fa que avui sigui un dia molt feliç, no personalment, sinó col·lectivament; és el que nosaltres volíem», va dir Maria Salvo, impulsora de l'Associació Catalana d'Ex-presos Polítics, que batalla encara als 97 anys.

Per al conseller de Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, després d'aprovar la norma, Catalunya «pot mirar el futur amb la mirada una mica més neta que en altres llocs de l'Estat».