«No tinc cap motiu per cessar-los, ha estat una decisió voluntària seva». Així ha justificat aquest divendres Carles Puigdemont els canvis que experimentarà el Govern de la Generalitat avui mateix a la tarda de cara a la preparació del referèndum de l'1 d'octubre. La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, el titular de l'Interior, Jordi Jané, i la consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, han volgut fer «un pas al costat», en paraules de Puigdemont, i abandonen l'executiu. Les entrades més destacades seran les del fins ara president de JxSí, Jordi Turull, que se situarà a la Presidència i la mà dreta de Xavier Trias, Joaquim Forn, que es posarà al capdavant d'Interior. Clara Ponsatí s'incorporarà al Govern per dirigir Ensenyament. Està previst que els nous consellers ja prenguin possessió dels seus càrrecs a les 5 de la tarda. Paral·lelament, Víctor Cullell serà el nou secretari del Govern en substitució de Joan Vidal de Siurana. Fins ara, Cullell era secretari per al Desenvolupament de l'Autogovern.

Una legislatura que acabarà l'1 d'octubre

En roda de premsa i acompanyat del vicepresident Oriol Junqueras, Puigdemont ha justificat els canvis afirmant que Ruiz, Munté i Jané han decidit fer un pas al costat de forma voluntària. «Aquesta és una legislatura extraordinària. Que va començar de manera extraordinària i que acabarà de manera extraordinària. S'acabarà el dia 1 d'octubre amb un referèndum d'autodetemrinació. L'endemà de l'1 d'octubre començarà una nova etapa en funció de la voluntat dels catalans. Serà una etapa autonòmica o una etapa en què Catalunya començarà a caminar com un estat independent. Per fe-ho possible el Govern de la Generalitat ha de continuar treballant com a principal garant», ha destacat el President, el qual ha afegit que els consellers que ara marxen «han decidit fer un pas al costat i els vull agrair la feina feta. Han actuat amb un profund sentit del servei públic i el seu compromís perdura».

Puigdemont i Junqueras també han tret ferro al fet que les tres marxes siguin del PDeCAT i cap d'ERC. Ambdós han remarcat que tot el govern està format per consellers de JxS, una coalició formada abans de les eleccions.

El que havia de ser una reorganització interna sobre les funcions relacionades amb el referèndum s'ha convertit en una remodelació profunda que ha afectat tres consellers del PDeCAT. Unes baixes que se sumen a la destitució del conseller Jordi Baiget de la setmana passada.

El President de la Generalitat es va reunir unes hores ahir, dijous, al Parlament amb consellers del PDeCAT per preparar els canvis i conèixer el seu compromís amb el referèndum de l'1 d'octubre, entre el malestar intern que existeix al Consell Executiu pel grau d'implicació de cadascun dels seus membres. Neus Munté, Meritxell Borràs, Josep Rull, i Lluís Puig, tots del PDeCAT, van passar pel despatx de President. Un dia abans, Puigdemont es va trobar amb Jordi Jané en una reunió discreta de membres del Govern al Palau, en la qual també hi era Santi Vila, segons fonts coneixedores de la trobada. Jané és considerat part de l'ala moderada del partit.

El canvi de Neus Munté, el més destacat

La sortida més important de l'executiu català és la de Neus Munté. El PDeCAT podria preservar així una de les seves millors peces, en un partit que no té encara candidat per a futures eleccions.

La pròpia Munté s'ha pronunciat a Twitter poc després de l'anunci dels canvis en el Govern de Puigdemont. «Els que avui sortim mantenim intacte el nostre compromís amb el Govern i #1O. Moltes gràcies als nostres equips i a qui ens ha fet confiança». Ha piulat la fins ara consellera de la Presidència i portaveu.

Junqueras i Romeva assumiran la compra d'urnes per a l'1-O

Els canvis en el Govern de Puigdemont arriben en ple procés de preparació del referèndum. Un dels punts més calents és la compra d'urnes. Fonts del Govern de la Generalitat han explicat que el proper dimarts el vicepresident i el conseller d'Exteriors, Oriol Junqueras i Raül Romeva, respectivament, demanaran que de manera oficial se'ls autoritzi per assumir aquesta competència, actualment en mans de Governació, i el Consell Executiu acceptarà amb un acord de Govern que sigui així. Aquest moviment farà que la gestió de la compra d'urnes es gestioni i es lideri formalment entre els departaments de Junqueras i Romeva, però a hores d'ara està per determinar qui efectuarà l'operació de compra concreta.

Mas beneeix els canvis del govern de Puigdemont

L'expresident de la Generalitat Artur Mas ha anunciat que donarà «ple suport» als canvis que pugui fer el President Carles Puigdemont al Govern. Durant una visita a Vic, Mas va dir que «si es produís un canvi al Govern, us puc dir, com a president que he estat, que no seria excepcional, i menys en el moment polític que estem vivint».