L'exdiputat de CiU Oriol Pujol ha acceptat una pena de dos anys i mig de presó, al reconèixer que va cobrar comissions d'empresaris afins per utilitzar la seva influència política per afavorir els seus negocis en l'anomenat cas ITV.

Davant el titular del jutjat d'instrucció número 9 de Barcelona s'ha celebrat una vista preliminar, tràmit previ a enviar el cas a judici amb jurat popular, en la qual Pujol ha pactat amb la Fiscalia una condemna de dos anys i mig, mentre que la seva dona, Anna Vidal, i els empresaris Sergi Pastor i Ricard Puignou s'han conformat amb penes de multa, segons han informat fonts jurídiques.

En tractar-se d'un pacte parcial, atès que ni l'exnúmero dos de la Diputació de Barcelona Josep Tous ni l'empresari Sergi Alsina, amic íntim d'Oriol Pujol, s'han sumat a l'acord, serà el president del tribunal popular que hagi de jutjar el cas el que decideixi en els pròxims mesos si dóna per bona la conformitat formalitzada per l'exdirigent de CDC o si, per contra, envia tots els processats a judici, amb la qual cosa el pacte podria quedar sense efecte.

Amb l'acord subscrit davant la jutgessa, Oriol Pujol aconsegueix rebaixar a dos anys i mig de presó, més un decomís de 311.000 euros i una multa de 55.000, la pena de cinc anys i dos mesos que li sol·licitava la Fiscalia Anticorrupció, que també demanava tres anys de presó per a la seva dona.

Davant la magistrada instructora, l'únic fill de l'expresident Jordi Pujol que es va dedicar a la política ha acceptat haver comès els delictes de suborn, tràfic d'influències i falsedat documental al cobrar comissions d'empresaris afins per afavorir els seus negocis, utilitzant la seva influència política com a dirigent de CDC i president del grup de CiU al Parlament.

Ingrés a la presó

Oriol Pujol s'ha conformat amb aquesta pena a canvi de lliurar de presó la seva dona, que ha pactat quinze mesos de presó substituïbles per multa -fet que suposa uns 70.000 euros- després d'admetre també que va facilitar el cobrament de comissions emmascarant-les en factures falses que girava a l'empresari Sergi Alsina per treballs inexistents.

En la vista d'avui, el fiscal Anticorrupció Fernando Maldonado ha anunciat que, una vegada la condemna sigui ferma, demanarà l'ingrés a la presó d'Oriol Pujol, malgrat que l'última reforma del Codi Penal li permetria beneficiar-se d'una suspensió en no superar els dos anys cap dels tres delictes comesos.

De la seva banda, el seu advocat Xavier Melero ha avançat que s'oposarà a l'ingrés a la presó del seu client i demanarà al jutge que la suspengui.

En declaracions a la premsa, Melero ha justificat que Oriol Pujol hagi acceptat la condemna en el fet que «les seves circumstàncies i les del seu entorn més pròxim dificulten que pugui trobar un jurat popular imparcial en aquest cas».

Si es confirmés l'acord, Oriol Pujol seria el primer de la seva família condemnat per corrupció, arran d'un cas que va motivar que abandonés la política quan era secretari general de CDC.

Entre les operacions en les quals va intervenir Oriol Pujol, figura la reconversió industrial de Sharp a Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental) i la deslocalització de la companyia Yamaha.