El jutge de la Púnica, Manuel García Castelló, va citar ahir com a investigats, entre el 20 i el 27 de juliol, 12 responsables d'Arpegio, entre els quals hi ha l'ex-viceconseller madrileny de Medi Ambient Miguel Ángel Ruiz i l'ex-conseller delegat de l'empresa pública Eduardo Larraz i la seva dona.

Per al 20 juliol, el jutge ha citat Larraz i la seva esposa, María Ángeles de Diego Suso, als quals s'investiga, entre altres motius, per un compte que el matrimoni va obrir al Julius Bär & Co de Zuric el 2016.

L'endemà serà el torn de qui va ser la directora de Projectes del Pla Prisma, Pilar Rubio Esquerre, així com de María Dolores Noguera González, Pilar Roca Suárez-Inclán i Francisco Esquivias Fer-riz, exsecretari de la Fundació Arpegio que va declarar com a testimoni en el judici per la primera època de Gürtel.

El 25 de juliol han estat cridats a declarar Adolfo Fernández Maestre, que va assessorar Arpegio, i quatre persones més.

Finalment, el dia 27 ha estat citat Miguel Ángel Ruiz López, que va ser conseller delegat d'Arpegio del 2008 al 2010 i ex-viceconseller de Medi Ambient, càrrec del qual va haver de dimitir recentment després de ser imputat a l'Operació Púnica, quan la Guàrdia Civil va efectuar un escorcoll al seu domicili. Aquest dia també ha estat cridada a declarar com a testimoni Susana Magre Andrade.

Sobre la seva activitat a Arpegio, Ruiz va declarar davant la comissió de recerca sobre corrupció de l'Assemblea de Madrid per unes despeses de 22,5 milions, sis milions dels quals es van destinar a aplanar i compactar un descampat a Arganda del Rei per utilitzar-ho com a aparcament i 16,5 milions més d'una factura de promoció del pla regional d'inversions i serveis de Madrid (Prisma). Segons la seva declaració, l'aparcament «va servir de base per avançar les obres d'edificació» del projecte urbanístic d'Arganda del Rey, on la Comunitat de Madrid va invertir 55 milions per comprar la parcel·la, de més de tres milions de metres quadrats, i per habilitar-la perquè s'hi poguessin celebrar tres concerts de Rock in Rio.

En aquesta esplanada estava previst construir-hi una infraestructura logística amb un cost de 120 milions, unes obres que no es van escometre.

Pel que fa a Larraz, la seva imputació el mes de maig, que li va costar el seu lloc com a president del Tribunal Econòmic-Administratiu de Pozuelo de Alarcón, l'Agència Tributària hauria «revelat l'existència d'un flux de fons cap a comptes oberts per Adolfo Fernández Maestre en entitats bancàries suïsses», segons va assenyalar Anticorrupció en sol·licitar l'ampliació de la comissió rogatòria remesa a Suïssa en relació amb aquests comptes.