Uns cartells distribuïts per la plataforma independentista República des de Baix amb la imatge de Franco, apel·lant a no votar al referèndum de l'1 d'octubre, han originat una polèmica amb els comuns.

En diversos municipis catalans van aparèixer, el 18 de juliol, aquests cartells, en què apareix Franco al costat del missatge: «No votis l'1 d'octubre. No a la república», sense aclarir-ne l'autor.

Posteriorment, República des de Baix, que es defineix com un col·lectiu de «persones d'esquer-res i republicanes» implicades en coalicions municipals en municipis de l'àrea metropolitana de Barcelona, com Santa Coloma de Gramenet, Badalona, Cerdanyola, Ripollet o Sant Adrià de Besòs, va reivindicar a les xarxes socials l'autoria dels cartells.

En un comunicat, República des de Baix va explicar que la seva acció té com a objectiu explicar «amb perspectiva històrica» que és «un Estat hereu del franquisme el que no deixa que els catalans puguin expressar-se en un referèndum», i així «incentivar la participació» en la cita prevista per a l'1 d'octubre.

Els cartells no van agradar gens a les files dels Comuns. El portaveu del grup parlamentari de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, va denunciar l'actitud «inquisitorial» de sectors de l'independentisme que van aprofitar els cartells per acusar els comuns, des de les xarxes socials, de no donar suport als plans independentistes del Govern. Coscubiela va deplorar el «maniqueisme» en què incorren aquests sectors i va afirmar: «Molt em temo que els autors d'aquests cartells no han viscut ni sofert el franquisme. Si no, no serien tan frívols amb la imatge de Franco».

El president del grup parlamentari de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, va penjar a Twitter una imatge dels cartells i va escriure: «Tot un exemple de 'debat democràtic': qui no comparteixi la meva opinió és un feixista i un traïdor. Quina república tenen alguns en la ment?».