L'expresident de Caja Madrid Miguel Blesa va aparèixer mort ahir en una finca d'un poble de Còrdova amb un tret en el pit efectuat per una escopeta en el que, segons fonts de la recerca, sembla un suïcidi, encara que caldrà esperar als resultats de l'autòpsia per aclarir el que va passar.

Està previst que avui es realitzi l'autòpsia després de la sobtada defunció, que va agafar per sorpresa a tots, especialment a la seva família, que no especulava sobre cap hipòtesi sobre el succeït, segons van traslladar fonts properes.

Les fonts van detallar que Blesa, que va arribar a la finca tot sol al voltant de les 2:00 de la matinada, es trobava desdejunant juntament amb uns amics amb els quals anava a sortir de cacera, entre els quals estava Rafael A. Alcaide, amic de l'expresident de Caja Madrid i un dels gestors del vedat de caça que hi ha en la finca, propietat de la societat Les Rozuelas del Valle, que està inclosa en el grup empresarial cordovès Prasa.

En un moment s'ha excusat de la taula per moure el seu cotxe que estava aparcat en unes cotxeres.

Instants després l'amic va sentir un tret i va alertar immediatament al guardés de la finca que va avisar als serveis d'emergències.

Mancant els resultats de l'autòpsia, les primeres conclusions de la inspecció ocular dels agents de la Guàrdia Civil i de l'autoritat judicial apunten a un suïcidi amb arma de foc, concretament amb una escopeta de caça.

Al moment dels fets, en la finca es trobaven, a més de Rafael A. Alcaide i el guarda, un treballador de la finca.

Quinze llicències d'armes

L'expresident de Caja Madrid Miguel Blesa posseïa quinze armes i llicències per usar-les. Fonts de la recerca van indicat que l'exbanquer comptava amb les llicències d'armes del tipus D, per a armes llargues i per a caça major, i de tipus I, per a armes de tir esportiu i escopeta de caça.

El banquer, un dels millors amics de l'expresident del Govern José María Aznar, anava a complir 70 anys el pròxim 8 d'agost i havia estat condemnat a finals del mes de febrer per l'Audiència Nacional a sis anys de presó per l'ús de les targetes black de Caja Madrid, amb les quals va gastar 436.688 euros.

Després de l'escàndol de les preferents o la polèmica pels sobresous de Caja Madrid, entitat que va presidir entre 1996 i 2010, la condemna de les black havia estat el seu gran revés judicial, però tal com va comentar va afrontar la sentència «serè» i amb plena confiança en què el Tribunal Suprem revocaria la seva condemna.

Encara que la decisió de l'alt tribunal no s'espera fins a finals d'any, alguns dels seus afins destaquen que Blesa era una persona forta, que afrontava amb enteresa qualsevol contratemps.

No obstant això, no ignoren que com ell mateix reconeixia el preocupaven els assumptes judicials i la imminent obertura del judici oral per administració deslleial continuada pels sobresous de Caja Madrid, delictes pels quals el fiscal sol·licitava quatre anys de presó.

Blesa, l'expresident de Caja Madrid durant l'època de major esplendor de l'entitat, s'havia convertit en el primer banquer d'aquesta crisi a entrar a la presó i en ella va passar els pitjors dies de la seva vida en la primavera de 2013.

L'expresident de Caja Madrid Miguel Blesa va comentar després de ser condemnat per l'Audiència Nacional a sis anys de presó per l'ús de les polèmiques targetes black que estava «serè» i confiava en la justícia.

Encara que l'exbanquer no ocultava la seva preocupació pels fronts judicials que tenia oberts, va traslladar en una conversa informal amb els periodistes, a finals de febrer, que confiava que el Tribunal Suprem veiés «d'una altra forma» el que havien estat les targetes per a usos personals de l'antiga cúpula de Caja Madrid.

Miguel Blesa considerava que la pena de sis anys de presó imposada per l'Audiència Nacional era un «disbarat». De fet, va reconèixer llavors que li costava donar crèdit a una condemna de tal magnitud després dels arguments exposats durant el judici i lamentava que el tribunal, en la seva opinió, es limités a reproduir les tesis del fiscal Anticorrupció Alejandro Luzón.