Les restes de Salvador Dalí, que després de la seva mort va ser embalsamat i enterrat en una cripta al centre del Teatre-Museu de Figueres, van ser exhumades ahir, entre una gran expectació, per una comitiva judicial que ha de confirmar si l'ADN de l'artista coincideix amb el de Pilar Abel.

Aquesta veïna de la capital empordanesa assegura que Dalí és el seu pare biològic i, després d'anys de litigi, la magistrada María del Mar Crespo, del jutjat número 11 de primera instància de Madrid, va ordenar el 26 de juny passat que es procedís a comprovar la veracitat d'aquesta afirmació.

Per conèixer si el que sosté la suposada filla de Salvador Dalí és veritat, Crespo va signar un exhort que s'ha executat amb l'entrada de la comitiva judicial al Teatre-Museu per extreure mostres de les restes del pintor.

Pilar Abel es va sotmetre l'11 de juliol passat a Madrid a una extracció de saliva que es compararà amb l'ADN de l'artista.

La Fundació Gala-Dalí ha intentat durant l'últim mes que es fes marxa enrere en l'ordre d'exhumació mitjançant un recurs presentat pel bufet Roca Junyent.

Els forenses i representants judicials que, a partir de les 20.15 hores van accedir a l'interior del Teatre-Museu, vetat als mitjans de comunicació, van tenir com a principal obstacle per dur a terme la seva labor aixecar la llosa sota la qual descansa Salvador Dalí, d'una tona i mitja de pes.

L'expectació davant el Teatre-Museu era màxima a l'arribada de la comitiva judicial, que va ser rebuda pel secretari i el gerent de la Fundació Gala-Dalí, Luis Peñuelas i Juan Manuel Sevillano, respectivament. Al costat de Peñuelas i Sevillano hi havia l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, i el forense que va embalsamar el cadàver de Salvador Dalí, Narcís Bardalet.

La comitiva estava dirigida per la lletrada de l'Administració de Justícia de Figueres encarregada per l'exhort del jutjat de primera instància 11 de Madrid, així com per la coordinadora de l'Institut de Medicina Legal de Girona, una altra forense i un tècnic d'auxili.

Mitjans d'informació de tot el món seguien anit l'exhumació envoltats de centenars de veïns i turistes que assistien a l'enrenou mediàtic davant del Teatre-Museu, aïllat per unes tanques i policies que van habilitar un passadís per a l'accés de vehicles judicials i d'una furgoneta funerària, de la qual es va descarregar un fèretre.

Durant les primeres hores dels treballs també s'hi van poder veure operaris, treballadors de la Fundació Gala-Dalí i, fins i tot, els empleats d'una empresa de lloguer d'envelats, contractada per protegir l'actuació de la comitiva judicial de mirades alienes.