El vicepresident del Govern i líder d'ERC, Oriol Junqueras, va acusar ahir el govern del PP d'«estar actuant fora de la llei» i al marge de la legalitat internacional amb l'ús de «les clavegueres de l'Estat» en contra de les institucions democràtiques catalanes, encara que «no ens hem de deixar intimidar». Junqueras i l'exconsellera d'Ensenyament Irene Rigau (JxS) van coincidir en un acte organitzat per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) al Teatre de Sarrià de Barcelona amb el qual aquesta entitat ha iniciat un centenar de convocatòries a Catalunya amb la presència de diputats independentistes.

Segons Junqueras, el govern espanyol vol «l'excepcionalitat, l'estridència», vol intentar que el Govern i el Parlament estiguin «fora de la normalitat, quan qui no ho està és ell, o potser és molt normal que un ministre de l'Interior conspiri contra altres institucions democràtiques?», es va preguntar.

«A mi això em sembla excepcional en una democràcia europea -va indicar-, per la qual cosa qui està constantment fora de la llei és el govern espanyol, un govern que no dubta a utilitzar les seves clavegueres, les clavegueres de l'Estat, i això ja ho hem vist en documentals i per altres mitjans», va dir en una al·lusió al documental Las cloacas de Interior, emès dimarts per TV3. «Davant d'això -va recalcar Junqueras- nosaltres farem les coses com sempre; organitzarem un referèndum, com sempre», però apel·lant «al dret internacional que reconeix el dret a l'autodeterminació dels pobles i nacions», un dret, va afegir, «que el govern espanyol ignora en passar per alt que ha subscrit determinats tractats internacionals».

El vicepresident va demanar a polítics i a la societat catalana, en general, «no deixar-se intimidar per les amenaces», i va expressar el seu rebuig al fet que el Tribunal de Comptes hagi decidit contemplar la possibilitat que els condemnats per la consulta del 9-N hagin de pagar de la seva butxaca el cost de la consulta. «De veritat creuen que el preu de votar són els 5 milions d'euros que va costar la consulta, i creuen de veritat que amb això ens intimidaran?», es va preguntar.