El Parlament polonès va aprovar ahir la polèmica reforma del Tribunal Suprem impulsada pel govern nacionalista de Llei i Justícia, una mesura criticada per les institucions europees i que ha unit gran part de l'oposició perquè considera que es busca posar fi a la divisió de poders. Hi van votara favor 235 diputats del partit governant, Llei i Justícia, que té majoria absoluta a la cambra, enfront de 192 en contra i 23 abstencions, de part del grup parlamentari del Moviment Kukiz 15.

La norma, que ha provocat manifestacions de ciutadans i fortes crítiques per part de la CE, inclou algunes modificacions sobre el text original, encara que, segons l'oposició, facilita el control del Tribunal Suprem per part del govern i posa fi al mandat dels jutges d'aquesta institució.

«Hem assistit al frau més gran de la història del parlamentarisme polonès i, si els canvis entren finalment en vigor, aviat serem fora de la Unió Europea», va dir Borys Budka, un dels portaveus de la principal força de l'oposició, Plataforma Ciutadana. «Ningú voldrà mantenir contacte amb un país en el qual els jutges i tribunals estan subordinats al partit al poder», va dir.

La norma encara ha de passar pel Senat, on el partit ultraconservador Llei i Justícia també té majoria absoluta, i ser ratificada pel president, Andrzej Duda, vinculat a aquest grup, per entrar en vigor. Budka va anunciar protestes per demanar a Duda que veti el projecte de llei aprovat ahir i els altres dos aprovats el 12 de juliol, dins de la polèmica reforma judicial impulsada pel govern. El president, fins ara condescendent amb les lleis aprovades pel govern, va amenaçar fa dos dies de no ratificar el projecte sobre el Suprem si abans no es modifica la reforma de l'òrgan de govern dels jutges aprovada la passada setmana.