La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sénz de Santamaría, considera que la dimissió d'Albert Batlle és un motiu més perquè Carles Puigdemont i Oriol Junqueras assumeixin ara el seu fracàs o, si no, l'hauran d'assumir l'1 d'octubre.

Per a la vicepresidenta, aquesta dimissió deixa en evidència que és «gravíssima» la dinàmica de la Generalitat, perquè qualsevol persona que respecta la llei i vol complir amb la seva obligació es veu obligada a dimitir per motius polítics. «Quan la gent moderada, que posava realisme polític, se n'ha d'anar de la Generalitat, Puigdemont i Junqueras poden fer dues coses: o assumir el seu fracàs ara o assumir-lo l'1 d'octubre», va subratllar abans de reiterar que el referèndum no se celebrarà. Segons la seva opinió, el que faria qualsevol govern sensat és aturar-se, analitzar la «deriva» en la qual s'està situant i s'està portant molta gent moderada, i reflexionar.

Per la seva banda, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, va afirmar que els Mossos d'Esquadra defensaran «l'interès general» dels ciutadans i no obeiran al mandat d'una persona o d'un Govern de «radicals que vol incomplir les normes» amb la celebració del referèndum per la independència de l'1 d'octubre.

Catalá es va mostrar «segur» que els Mossos d'Esquadra, com a «servidors públics que són, estan al servei de la llei i no al mandat d'una persona». Els cossos de seguretat, va recordar el ministre, «no poden rebre ordres contràries al dret».