El gendre i assessor del president nord-americà (Donald Trump), Jared Kushner, va negar ahir haver conspirat amb Rússia, en una declaració enviada als comitès d'intel·ligència del Senat i la Cambra de Representants i feta pública per mitjans locals.

«No vaig cometre actes de col·lusió ni vaig conèixer ningú més a la campanya que ho fes amb cap govern estranger», va dir Kushner en una declaració escrita divulgada hores abans de testificar a porta tancada davant del Comitè d'Intel·ligència del Senat sobre els seus contactes russos durant la campanya electoral del 2016.

«No vaig mantenir contactes inadequats, no he depès de fonts russes per finançar les meves activitats empresarials en el sector privat, he tractat de ser totalment transparent», afegeix el text.

Al seu testimoni, Kushner esmenta una reunió que fins ara es desconeixia: una trobada amb l'ambaixador rus, Sergei Kislyak, a l'hotel Mayflower, a Washington. Segons narra Kushner, el president d'una revista de relacions exteriors, Dimitri Simes, li va presentar Kislyak i tres ambaixadors més durant l'esdeveniment que es va celebrar a l'hotel l'abril del 2016, pocs mesos abans que Trump fos designat candidat presidencial en la Convenció Republicana a Cleveland (Ohio).

«Els ambaixadors van expressar interès a crear una relació positiva si guanyàvem les eleccions», assegura Kushner. «Cada trobada va durar menys d'un minut, alguns ambaixadors em van donar les seves targetes de presentació i em van convidar a esmorzar a les seves ambaixades. Mai no vaig acceptar cap d'aquestes invitacions i aquest va ser l'abast de les interaccions», defensa Kushner.

Una pèrdua de temps

Kushner afirma que, quan es va adonar que la reunió era «una pèrdua de temps», va enviar un cor-reu a un dels seus assistents perquè interrompés la reunió i li permetés sortir amb alguna excusa.

A més, el gendre del president també parla d'una altra trobada amb l'ambaixador rus a Washington, que es va produir el desembre a la torre de Trump a Nova York.

Kushner assegura que aquesta conversa només va tractar sobre Síria i va negar que parlessin sobre l'obertura d'un canal de comunicació secret entre la campanya de Trump i el Kremlin per poder parlar sense la vigilància de la intel·ligència nord-americana, com va afirmar The Washington Post en un article publicat aquest maig.

L'última de les trobades sobre les quals parla Kushner és la que va mantenir amb el banquer Serguei Gorkov, conseller delegat del banc nacional rus Vnesheconombank, una entitat que està sotmesa a sancions dels Estats Units pel paper de Rússia en el conflicte a Ucraïna. Kushner assegura que no va parlar amb ell de cap tema polític. Totes les trobades que detalla Kushner en el seu testimoniatge es van produir durant la campanya presidencial i abans que Trump substituís a la Casa Blanca l'expresident Barack Obama (2009-2017). Recentment, el gendre de Trump ha estat al centre de la polèmica russa per una reunió del juny del 2016 que va dirigir el fill del president, Donald Trump Jr, i en què una advocada russa havia promès proporcionar a la campanya de Trump informació nociva sobre la llavors candidata demòcrata Hillary Clinton.

Nou ambaixador rus

Un veterà diplomàtic expert en desarmament, Anatoli Antónov, substituirà probablement en el càrrec d'ambaixador rus a Washington el polèmic Serguéi Kisyliak, «atrapat» al centre del remolí de la suposada ingerència russa en les eleccions dels EUA. Encara no s'ha fet cap nomenament als mitjans de comunicació.