Dos mesos abans de l'1-O, diverses personalitats han pres posicions a favor o en contra del dret a decidir dels catalans en el referèndum que preveu la Generalitat. Personalitats del món de la cultura, l'empresa, les finances o l'esport han expressat públicament la seva opinió sobre l'enfocament independentista de l'1-O.

Les darreres manifestacions van ser de personalitats com els escriptors Juan Marsé o Eduardo Mendoza, la cineasta Isabel Coixet o el cantautor Joan Manuel Serrat, que a El País han exposat els motius pels qual no consideren positiva la unilateralitat de la convocatòria.

Per a Marsé, «la consulta és rigorosament incompatible amb l'Estat de dret», i segons l'escriptor Eduardo Mendoza, el procés sobiranista ha «descarrilat».

Per contra, referents de la cultura com l'artista plàstica Yoko Ono, Peter Gabriel i Sílvio Rodíguez, i exfutbolistes com Éric Cantona i l'exbarcelonista Hristo Stóitxkov s'han adherit al manifest que aplega personalitats internacionals que demanen que es permeti votar en referèndum.

Les que també se sumen a la crida mundial per fer possible el dret a decidir del poble de Catalunya són Peter Jambreck, sociòleg, jurista i polític, pare de la constitució d'Eslovènia; Heiner Flassbeck, ex-secretari d'estat del ministeri de Finances d'Alemanya i cap de la Conferència de les Nacions Unides sobre Comerç i Desenvolupament entre els anys 2003 i 2012, i Costas Lapavitsas, exdiputat de Syriza i també professor d'Economia de la Universitat de Londres.

A més, fins ara, aquest manifest pro-dret a decidir també l'han signat sis premis Nobel de la Pau.