El Senat dels Estats Units va votar ahir en contra d'un projecte legislatiu per derogar la coneguda com a Obamacare, llei de salut de l'expresident Barack Obama, amb un marge d'actuació de dos anys per dissenyar-hi una alternativa. El projecte, impulsat pel senador llibertari Rand Paul, és una de les propostes presentades a la cambra alta per posar fi a l'Obamacare; però, el seu impacte no convenç els republicans més moderats, en els estats la llei d'Obama ha tingut un impacte positiu.

Amb 45 vots a favor i 55 en contra, el Senat va tombar la segona de les opcions que analitzaven, després que la passada nit acabessin amb el primer projecte, també per falta d'acord entre els conservadors.

Els republicans que van votar en contra van ser Dean Heller (Nevada), John McCain (Arizona), Susan Collins (Maine), Lisa Murkowski (Alaska), Shelley Moore Capito (Virgínia Occidental), Robert Portman (Ohio) i Lamar Alexander (Tennessee) .

A més, el text incloïa una esmena que pretenia encoratjar més republicans, per la qual es prohibiria donar fons federals a clíniques d'interrupció de l'embaràs.

Tot i que la cambra alta té majoria republicana, amb 52 senadors d'aquest partit, són més de mitja dotzena els que rebutgen les alternatives proposades fins ara, especialment per les seves retallades a les ajudes a la cobertura mèdica entre els més pobres.

Segons els càlculs de l'Oficina no partidista de Pressupost del Congrés (CBO, en anglès), la proposta rebutjada avui provocaria que 32 milions de persones perdessin la seva assegurança mèdica en menys de deu anys i un increment dels costos del 20%.

Paral·lelament, el projecte de llei amb noves sancions nord-americanes contra Rússia suposa un cop per a les esperances del Kremlin de normalitzar les seves relacions amb Washington després de l'arribada al poder del president Donald Trump.

No ha plogut gaire des que els diputats russos celebraven amb xampany la victòria electoral de Trump, convençuts que el republicà afluixaria la política cap a Rússia del seu predecessor, Barack Obama, però no s'esperaven que tota la classe política a Washington s'uniria en contra seva.

Al contrari, els contactes de l'entorn de Trump amb Rússia durant la campanya electoral i el període de transició van desfermar una investigació contra l'anomenada «trama russa» que va reduir al mínim el camp de maniobra del president dels EUA per millorar les relacions amb el Kremlin.