El Tribunal Constitucional no ha admès el recurs presentat per Juana Rivas, la mare de Maracena (Granada) que es nega a lliurar als seus dos fills a la seva exparella, condemnat per maltractament, perquè la dona no ha esgotat la via judicial. Fonts del TC han informat d'aquesta inadmissió, adoptada hores després que la dona hagi recorregut en empara davant el Tribunal per a poder romandre amb els seus nens.

La mare, resident a Maracena (Granada), ha incomplert l'ordre judicial per la qual havia de lliurar dimecres passat als seus fills d'onze i tres anys al pare, condemnat el 2009 per un delicte de lesions contra ella, perquè tornin a Itàlia, on tenen fixada la seva residència habitual. No obstant això, la mare mai es va presentar i roman en parador desconegut.

"El recurs d'empara és de naturalesa subsidiària, el que significa que només pot interposar-se quan s'hagin esgotat tots els nivells judicials previstos a la llei davant els jutjats i tribunals ordinaris. En aquest cas, la recurrent ha acudit en empara davant el Tribunal Constitucional abans d'esgotar totes les possibilitats existents a la via judicial prèvia, raó per la qual la seva demanda ha de ser admesa a tràmit ", argumenta el TC.

En aquest sentit, recorda que el 2016, la manca d'esgotament de la via judicial prèvia va ser la causa de la inadmissió a tràmit al 9,39% del total de recursos d'empara no admesos pel Tribunal Constitucional.

Els advocats de Juana Rivas sol·licitaven que, si s'escau prevalgués l'"interès superior del menor", segons ha explicat un dels lletrats, Juan Ramón Montero, després de presentar l'escrit. En el recurs demanaven així la suspensió de l'execució del l'ordre judicial que l'obligava a lliurar els seus fills al progenitor.

El despatx d'advocats, que s'ha fet càrrec del cas de Juana Rivas, va ser precisament el que va presentar fa dos anys un recurs d'empara per un cas similar, el de Desiré Vicent, poc abans que es complís el termini per que retornés a la seva filla al seu pare, resident a Suïssa.

Va ser la primera vegada que el TC es va pronunciar sobre un cas d'aquest tipus, donant la raó a la mare i suspenent cautelarment la mesura, segons ha explicat a Europa Press l'advocada del bufet Almudena Mendoza, que assenyala que un any després la Justícia va acabar donant la raó a la mare.

Per això, Montero s'havia mostrat positiu perquè el TC ja "va reaccionar" i va respondre de manera "excel·lent", amb la "urgència" que necessitava el cas. El lletrat havia assegurat que obligar a lliurar a Juana Rivas als seus fills és una mesura que "no és correcta" i que crea una situació i un dany que és "irreparable".

El pare dels nens, Francesco Arcuri, s'ha mostrat disposat a negociar "una custòdia compartida a Itàlia i casa per a la mare", però l'entorn de la mare ha rebutjat aquesta proposta.