El president veneçolà, Nicolás Maduro, va despertar ahir encara més pressionat internacionalment del que ja estava després de la detenció la matinada de dimarts del líder opositor Leopoldo López i l'alcalde metropolità de Caracas Antonio Ledezma per part d'agents del Servei Bolivarià d'Intel·ligència (Sebin).

López i Ledezma van ser trets dels seus habitatges a la capital veneçolana, on es trobaven sotmesos a arrest domiciliari després del seu pas per la presó, i van ser retornats a la presó.

El primer va passar més de tres anys a la presó militar de Ram Verd, als afores de Caracas, després de ser condemnat a gairebé 14 anys per la violència desfermada després d'una marxa antigovernamental en 2014. Els seus advocats van denunciar que va ser torturat en diverses ocasions abans que el 8 de juliol fos traslladat a casa per seguir complint condemna allà.

Ledezma, per la seva banda, va ser detingut al febrer de 2015 acusat de conspiració i associació per delinquir i després de dos mesos en Ram Verd va passar a arrest domiciliari per raons de salut.

Un vídeo gravat per les càmera de seguretat poc després de la mitjanit i difós per la seva dona mostra com agents del Sebin treuen López de casa i el fiquen en un automòbil aparcat al carrer desert, amb el soroll dels grills com a únic so.

L'arrest de Ledezma també va ser filmat, en aquest cas per una veïna. A les imatges es veu com efectius de la Intel·ligència fiquen per la força l'alcalde, que vesteix un pijama, en un ascensor, mentre algú denúncia insistentment a crits: «S'estan emportant Ledezma». Fonts pròximes als dos opositors i els seus partits polítics van denunciar l'arbitrarietat de les detencions i van informar que se'ls ha reclòs de nou a la presó de Ramo Verde.

Països de la regió com el Brasil o l'Argentina, Estats Units, la Unió Europea i l'ONU van condemnar ahir aquest retorn a la presó, i Espanya va anunciar que proposarà als seus socis comunitaris «mesures addicionals restrictives» a Veneçuela, contra els dirigents de la qual ja ha dictat Washington sancions en els últims dies.