La presidenta del PSOE, Cristina Narbona, va assumir ahir la possibilitat que l'1 d'octubre s'instal·lin urnes a Catalunya, però va advertir els que hi participin que no serà una consulta amb garanties democràtiques, sinó un «pur i simple recompte sense cap valor jurídic».

Narbona va demanar a l'emissora Ser als catalans que no legitimin amb la seva participació un «simulacre» de referèndum que només generarà frustracions, perquè, encara que acudeixin a votar, el seu valor sempre serà nul.

Va dirigir especialment aquesta petició a Podem i Catalunya Sí Que es Pot, alhora que va fer una crida a la mesura i la proporcionalitat al Govern.

Segons va recalcar, el referèndum hauria d'evitar-se amb la màxima prudència, però sense deixar d'iniciar aquest camí que «de moment Rajoy no ha volgut emprendre; un camí d'iniciatives de caràcter polític».

Reforma constitucional

«La llei sense política no resoldrà el problema que s'ha generat a Catalunya», va afirmar la dirigent socialista. En aquest sentit, va reiterar la necessitat d'emprendre una reforma constitucional, una tasca «molt difícil» que el PSOE pretén posar en marxa el mes de setembre al Parlament.

Al costat d'aquesta reforma, va subratllar que «hi ha moltes més coses a fer en el diàleg amb Catalunya», i després va precisar que no es tracta de convèncer els independentistes, perquè «segurament no estan disposats a escoltar cap tipus d'argument».

Va defensar que la majoria dels catalans no volen independències, però sí que desitgen tenir una relació més satisfactòria amb la resta d'Espanya, i va subratllar que «és a aquesta població catalana, catalanista», a la que es dirigeix el seu partit.