El govern britànic va divulgar ahir els detalls d'un nou projecte de Llei sobre protecció de dades destinat a atorgar als ciutadans més control sobre la seva informació personal publicada en línia.

La proposta, anunciada el juny passat en l'anomenat «Discurs de la Reina» -el programa legislatiu del nou Executiu-, va ser dissenyada pel secretari d'Estat d'assumptes digitals, Matt Hancock, i s'introduirà el proper mes al Parlament a la tornada del recés estival.

Segons explica aquesta legislació, els ciutadans podran sol·licitar per llei a les empreses de mitjans socials que eliminin qualsevol informació personal de la qual disposin sobre nens i adults.

La nova llei atorgarà, a més, poders addicionals perquè l'organisme regulador d'informació pugui sancionar econòmicament a les companyies que infringeixin les normes amb multes de fins a 17 milions de lliures (18,8 milions d'euros) o el 4 % de la seva facturació global.

Actualment, la sanció màxima que poden afrontar les empreses per incomplir la llei ascendeix a 500.000 lliures (553.000 euros).

En virtut d'aquesta normativa, els ciutadans hauran d'atorgar un consentiment explícit perquè les seves dades puguin ser recopilades en línia i podran, també, sol·licitar a les plataformes socials que esborrin informació personal que van publicar durant la seva infància.

Entre altres aspectes contemplats, els pares o tutors legals de menors hauran de donar consentiment exprés perquè les dades dels seus fills siguin utilitzades, segons això.

«El nou projecte de Llei sobre protecció de dades ens donarà algunes de les normatives més robustes, i alhora més dinàmiques, sobre dades del món», va afirmar Hancock en un comunicat difós ahir.

Segons el polític, aquesta normativa «donarà a les persones més control sobre la seva informació, requerirà de més consentiments per al seu ús i prepararà al Regne Unit pel Brexit».

Aquest últim punt relatiu a la sortida del país de la Unió Europea (UE) es refereix al fet que la nova legislació transferirà l'actual Regulació General sobre Protecció de Dades de la Unió Europea a la legislació domèstica.