El líder opositor veneçolà Leopoldo López va ser retornat al seu arrest domiciliari dies després d'haver estat tret intempestivament de la seva residència per suposat risc de fuga i d'haver estat menys d'una setmana en un penal militar. «Acaben de traslladar Leopoldo a casa. Seguim amb més convicció i fermesa per aconseguir la pau i la llibertat de Veneçuela!», va escriure Lilian Tintori, dona del fundador del partit polític Voluntad Popular, a la xarxa social Twitter.

López va ser tret de la seva residència pel Servei Bolivarià d'Intel·ligència la matinada de dimarts passat, 1 d'agost, segons es va poder veure en imatges de les càmeres de seguretat de l'habitatge. Aquell mateix dia va ser suspesa la mesura d'arrest domiciliari a l'alcalde metropolità de Caracas, el també opositor Antonio Ledezma, perquè segons informacions dels cossos d'intel·ligència tots dos havien planejat fugar-se.

Leopoldo López, que compleix una condemna per promoure una protesta antigovernamental que va degenerar en actes violents, havia rebut la mesura de «casa per presó» (arrest domiciliari) fa menys d'un mes, després d'haver estat més de tres anys reclòs a la presó militar de Ramo Verde, en un aïllament parcial.

Mediació de Zapatero

El benefici penitenciari que va ser atorgat al polític opositor, i que li va ser restituït ahir sense previ avís, va ser aconseguit gràcies a la mediació de l'expresident del govern José Luis Rodríguez Zapatero, entre l'Executiu veneçolà i l'oposició.

La restitució de la mesura va tenir lloc a la mateixa jornada en què la nova Assemblea Nacional Constituent, amb poders supraconstitucionals, va celebrar la seva primera sessió i va prendre dures mesures per reformar l'estat bolivarià.

Ahir va quedar instaurada la Comissió de la Veritat d'aquesta Assemblea per investigar els fets de violència ocorreguts a Veneçuela durant les protestes antigovernamentals, moltes d'elles promogudes pel partit de Leopoldo López.