Els treballadors d'Eulen a l'aeroport de Barcelona-el Prat van rebutjar ahir la proposta d'augment salarial feta per la Generalitat, assumida per l'empresa, i mantenen la convocatòria d'aturades parcials d'avui i diumenge i la vaga indefinida a partir de dilluns, dia 14.

A l'assemblea que es va celebrar entre les 11 del matí i les 7 de la tarda al Prat, la majoria dels vigilants de seguretat d'Eulen va optar per seguir negociant amb l'empresa per aconseguir un increment salarial de 250 euros mensuals en quinze pagues.

La proposta de la mediació de la Generalitat, que va acceptar la pròpia empresa, plantejava un complement salarial de 200 euros al mes en dotze pagues.

Els treballadors que van participar en l'assemblea també tenien sobre la taula dues opcions més d'augment salarial: una pujada de 200 euros mensuals en quinze pagues, proposta que, igual que la guanyadora, no s'havia negociat prèviament amb Eulen, i un complement de 350 euros al mes en quinze pagues, l'opció que fins ara havia defensat el comitè.

En vots, el resultat va ser: 89 vots per a l'opció guanyadora, 82 vots per a l'opció de 200 euros mensuals en quinze pagues, només dos vots per a la proposta de la mediació de la Generalitat i cap vot per a les aspiracions inicials de 350 euros mensuals en quinze pagues.

«No n'hi ha prou. Tinguem en compte que demanàvem 350 i van baixar a 150 de cop, que era per quinze i ara també s'ha reduït a dotze. La baixada que va oferir la Generalitat és important», va assenyalar l'assessor del comitè de vaga, Juan Carlos Giménez.

L'assessor sindical va admetre que el comitè d'empresa advocava per votar la proposta de 200 euros per quinze pagues i va admetre que serà més complicat «tornar a seure» amb el resultat de la votació d'ahir, que va recalcar que defensaran perquè és la voluntat dels treballadors dels controls de seguretat d'Eulen a l'aeroport del Prat.

No obstant això, va recalcar també que la seva voluntat és seguir negociant fins arribar a un punt de trobada, però va reclamar de nou el compromís per escrit d'Aena de mantenir les millores que s'acordin en futures licitacions.

Més enllà de l'aspecte econòmic, Giménez va precisar que tampoc estan completament d'acord amb altres aspectes organitzatius que tenen a veure amb la paritat, per exemple. «Tal com estan les coses, anem a la vaga», va resoldre l'assessor, en referència a la convocatòria d'aturades indefinits 24 hores a partir de dilluns que ve.

«Ens hem sentit utilitzats»

La Generalitat va acusar el comitè de vaga d'Eulen d'actuar de manera «injusta» i «il·lícita» a l'assemblea de treballadors, tot i que va instar les parts a continuar negociant per solucionar el conflicte.

«Ens hem sentit utilitzats. Les hores de mediació que hem invertit han estat en va. Cal més compromís per part dels interlocutors dels treballadors i d'Eulen», va assegurar en conferència de premsa la consellera de Treball, Dolors Bassa.

Bassa es va mostrar especialment dolguda pel fet que el comitè hagi dut a l'assemblea noves propostes no consensuades en les converses de mediació, fet que va crear «incertesa», i es va preguntar fins i tot si el comitè és ara un interlocutor vàlid, ja que els treballadors no han optat ni per la proposta de mediació ni per la que defensava el propi comitè. A més, la consellera va destacar la baixa participació en la votació, que va ser del 41% dels treballadors, tenint en compte que «és un conflicte que té parat un país». «Han votat 176 treballadors dels 420 que tenen dret. És el 41%, i això implica un canvi d'escenari. A més, el comitè apostava per un punt econòmic en concret que també ha perdut la votació. No sabem si els interlocutors actuals són vàlids», va insistir.

Per la seva banda, Eulen Seguretat, l'empresa concessionària dels filtres de seguretat a l'aeroport del Prat, va demanar als seus treballadors una «reconsideració urgent» per solucionar el conflicte laboral. Va denunciar que el comitè de vaga «no ha respectat el compromís adquirit» amb Treball de sotmetre a l'assemblea de treballadors la proposta de mediació després de presentar tres escenaris alternatius diferents, a més del previst en aquesta proposta.