Uns 200 veïns del barri de la Barceloneta, segons la Guàrdia Urbana, van protestar ahir al matí a la platja contra la proliferació de pisos turístics i actituds incíviques en aquesta zona de Barcelona.

Els veïns, abillats amb samarretes grogues amb el lema La Barceloneta no es ven, van fer una cadena humana davant de la platja i van desplegar pancartes amb inscripcions com «Per l'abolició dels pisos turístics», «Ens quedem a casa, ja n'hi ha prou d'especuladors» o «Ni un estiu més com aquest».

La Plataforma en Defensa de la Barceloneta va convocar la concentració per demanar a l'administració que «posi remei a l'expulsió de veïns del barri per la proliferació de pisos turístics» i «actuï amb fermesa» davant l'incivisme d'alguns turistes, que a base de «crits, baralles i actituds desafiadores» estan provocant la «degradació del barri», va explicar l'entitat en un comunicat.

Segons el president de l'Associació de Veïns de la Barceloneta, Manel Martínez, «entren en les escales de veïns, trenquen portes, criden i amenacen els veïns».

Altres problemes associats a la massificació turística són l'aparició de turistes dormint al mig del carrer o a la platja, en tendes de campanya i hamaques, així com l'«expulsió» de veïns del barri per l'«especulació immobiliària».

«Per cada pis turístic, desapareix una família», va denunciar Sebastián Huguet, de la Plataforma en Defensa de la Barceloneta.

Per la seva part, Esther Jorquera, de la Plataforma en defensa de la Barceloneta-La Barceloneta diu Prou, va alertar de l'«expulsió del veïnatge i de la fi del petit comerç» que està devorant el barri. Amb una pancarta que van desplegar dins l'aigua, els concentrats van reclamar directament l'«abolició dels pisos turístics». Els veïns també van denunciar que la pressió turística ha arribat a una situació límit aquest estiu i critiquen que les accions de les administracions són «insuficients». «Diuen que patim turismofòbia, però aquest és un mot que s'han inventat els lobbies per criminalitzar els veïns», va afirmar Jorquera.