El portaveu del Partit Demòcrata (PDeCAT) al Senat, Josep Lluís Cleries, va avisar ahir que l'estat farà «tot el que estigui a la seva mà i més per impedir» el referèndum. En una entrevista a l'ACN, l'exconseller va advertir que el govern espanyol «intentarà vestir d'una certa parafernàlia» la seva acció contra l'1-O per «disfressar-la de democràtica». A més, Cleries va opinar que el president espanyol, Mariano Rajoy, buscarà la «complicitat» del PSOE per actuar en contra de la votació. Així, segons va afegir, el PP escollirà «prioritàriament» la via que tingui el suport de Pedro Sánchez per no haver d'actuar «sol» en contra del referèndum.

Cleries va subratllar que el govern espanyol està deixant «tots els fronts oberts» per actuar en contra de l'1-O, i que durant la segona quinzena d'agost Rajoy «prendrà una decisió». El senador del PDeCAT va apuntar que qualsevol mesura en contra de l'1-O serà «un no a la democràcia» i, en aquesta línia, va indicar com a «possible» que l'estat suspengui l'autonomia de Catalunya. «L'article 155 [de la Constitució] i les altres mesures directes pels processos oberts els permeten actuar», va comentar Cleries, que ha criticat que el govern espanyol es mantingui en l'immobilisme i que les úniques propostes que faci siguin judicials.

En aquest sentit, Cleries va reclamar que el Govern i el Parlament actuïn amb «unitat» per garantir el referèndum. El portaveu del PDeCAT a la cambra alta espanyola creu que la millor «resposta» des de les institucions catalanes a l'acció de l'estat per aturar l'1-O ha de ser «col·legiada» i proporcional a la magnitud del que facin el PP i els partits unionistes. «Tots a l'una, cal actuar de forma molt unitària, conjuntament, i amb el lideratge del Govern i del Parlament», va insistir Cleries, que ha garantit que els diputats i senadors independentistes estaran «a disposició plena» de les institucions catalanes.

Així mateix, Cleries va reclamar unitat a les forces independentistes per evitar discrepàncies internes. «Si cadascú comença a tirar per la seva banda és quan ens equivocarem», va alertar.