Una partida de 20 tones d'ou líquid pasteuritzat contaminat amb fipronil va ser immobilitzada divendres a la tarda als magatzems d'una empresa de Biscaia, fet que suposa la primera partida de productes contaminats per aquest insecticida de la qual es té constància a Espanya.

Tot i això, l'Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició, que depèn del ministeri de Sanitat, va remarcar que «Espanya segueix sense estar afectada per la distribució d'ous contaminats» amb fipronil.

La partida neutralitzada havia estat enviada des de França a una empresa biscaïna per elaborar productes que estaven a punt d'entrar a les cadenes de distribució alimentària, però ni tan sols va arribar a ser desembalada.

Un cop rebut l'avís, els serveis d'inspecció del departament de Salut del Govern Basc van procedir durant la tarda d'ahir a la immobilització de la partida i van evitar que entrés en cap procés de fabricació de productes, a fi d'«eliminar qualsevol tipus de risc per a la salut pública».

El departament de Salut del Govern Basc va informar que en els pròxims dies procedirà a la destrucció d'aquesta partida d'ous contaminada i que manté activats tots els dispositius de vigilància per aquesta alerta.

Després de conèixer-se l'existència a l'estat d'aquesta primera partida contaminada, l'Agència Espanyola de Consum va explicar que els sistemes de control permeten la localització i la retirada dels productes implicats i que es manté en contacte amb les autoritats competents de les comunitats autònomes.

De fet, va ser el Sistema Europeu d'Alerta Ràpida per a Aliments i Pinsos l'organisme que va advertir el juliol de la presència de fipronil, un producte no autoritzat per al seu ús en animals, en ous a Bèlgica, des d'on es van distribuir a diversos països com Àustria, el Regne Unit, Irlanda i Itàlia.

Ahir a la tarda, aquest mateix sistema europeu d'alerta va advertir les autoritats espanyoles de la distribució d'una partida d'ou líquid pasteuritzat destinada a un establiment situat al País Basc i procedent de França.