El president dels EUA, Donald Trump, va amenaçar ahir per primera vegada d'utilitzar les forces armades com a «opció» a Veneçuela contra el govern que havia liderat una ofensiva diplomàtica des que va arribar al gener a la Casa Blanca.

«Tenim moltes opcions per a Veneçuela, inclosa una possible opció militar si cal», va dir Trump, flanquejat pel seu secretari d'Estat, Rex Tillerson; la seva ambaixadora davant l'ONU, Nikki Haley; i el seu assessor de seguretat nacional, Herbert Raymond McMaster.

«Tenim tropes per tot el món, en llocs molt, molt allunyats. Veneçuela no està gaire lluny i la gent està patint i està morint», va afegir el president, en afirmar que el país caribeny està sumit en un «embolic molt perillós».

Aquest gest arriba tot just dies després que Trump qualifiqués per primera vegada el president veneçolà, Nicolás Maduro, com un «dictador», un moviment que han seguit altres països com Perú i Colòmbia.

Encara que Trump va arribar a la Casa Blanca amb promeses de no intervencionisme, Veneçuela ha estat en el seu punt de mira des del primer dia i ha estat un dels principals assumptes sobre de la taula en les seves converses amb mandataris llatinoamericans.

Assessorat pel senador d'origen cubà Marco Rubio, Trump ha instat el govern de Maduro en reiterades ocasions a alliberar els polítics presos i convocar eleccions presidencials, entre altres demandes. Trump, de fet, va arribar a rebre al despatx oval Lilian Tintori,esposa de l'opositor Leopoldo López, ara sota arrest domiciliari, per al qual va demanar la llibertat.

Aquesta ofensiva va venir pr mitjà dels esforços de l'Organització d'Estats Americans (OEA), amb l'anomenat «grup dels 14» països que van promoure en l'organisme liderat per Luis Almagro aïllar Maduro i forçar canvis a Veneçuela.

No obstant això, les pressions de Washington a Caracas van créixer a mesura que s'apropaven les eleccions a l'Assemblea Nacional Constituent (ANC) del 30 de juliol, un organisme que Estats Units considera «il·legítim» i que no reconeix. Passats els comicis, que el chavisme va considerar un èxit en el seu afany de modificar la Constitució, el govern de Trump va imposar tandes de sancions contra diversos funcionaris veneçolans, entre ells el mateix Maduro i Adán Chávez, germà del desaparegut president Hugo Chávez.

«Declaracions hostils»

El govern de Veneçuela va afirmar ahir que el president dels Estats Units, Donald Trump, busca «arrossegar Amèrica Llatina a un conflicte».

El canceller veneçolà, Jorge Arreaza, així ho va expressar en una al·locució televisada en la qual també va assenyalar que l'anomenada revolució bolivariana «rebutja de la manera més categòrica i contundent les declaracions no amistoses i hostils» de Trump. Aquestes «declaracions bel·licistes (...) representen una amenaça directa contra la pau, l'estabilitat, la independència, la unitat territorial, la sobirania i el dret a l'autodeterminació» de Veneçuela, va afegir Arreaza.

El representant del govern de Nicolás Maduro va alertar la comunitat internacional «sobre les grans amenaces que planen cada cop amb més intensitat sobre ella», ja que va considerar que el conflicte que alteraria permanentment l'estabilitat i la pau».