Des del mes de gener, a Catalunya, s'han diagnosticat 7 casos de chikungunya, 22 de dengue i 11 de zika. Són les darreres dades que ha recollit l'Agència de Salut Pública de Catalunya. Excepte el dengue, són xifres que vaticinen una davallada dels diagnòstics de chikungunya i el zika. Precisament, d'aquest virus, que va registrar un gran brot l'any passat arreu del món i a Catalunya va afectar a 150 persones, s'ha vist disminuir considerablement la seva prevalença, un fet que, en declaracions a l'ACN, el secretari de Salut Pública, Joan Guix, ha reconegut que és habitual després d'un brot important, ja que es dóna una «cobertura immunològica» de població que no se'n veurà afectada fins anys després.

Una de les alertes que es va viure l'any passat, sobretot a l'estiu, època de l'any en què la població viatja més, va ser el brot del virus zika. Catalunya va tancar l'any amb 150 casos diagnosticats, tots importats majoritàriament de Colòmbia, Hondures i la República Dominicana, i que van suposar un salt enorme, tenint en compte que el 2014 encara no havia arribat i que el 2015 tan sols se'n van detectar 3 casos. Enguany, la prevalença d'aquest virus ha tornat a disminuir considerablement i des del mes de gener, només se n'han detectat 11 casos al país. D'aquests, 5 són homes i 6 són dones, una d'elles, embarassada i per tant, a qui se li farà seguiment establert en els protocols. D'aquests 11 casos, 4 s'han donat des de l'1 de juny, segons les dar-reres dades recollides per l'Agència de Salut Pública de Catalunya.

El secretari de Salut Pública, Joan Guix, va explicar a l'ACN que la davallada és una conseqüència habitual dels brots importants en aquest tipus de malalties, perquè, a escala global, després del brot hi ha molta població que, sense haver manifestat símptomes, han estat infectats i, per tant, es crea una «cobertura immunològica» a un bon nombre de població, que no podrà contraure la malaltia fins anys després.

Les infeccions per chikungunya també ha anat a la baixa. El 2014, es van diagnosticar 81 casos, procedents majoritàriament de la República Dominica i, després d'un repunt el 2015, amb 95 casos, el 2016 se'n van detectar 27. Aquests dos anys, eren sobretot casos importats d'Hondures i Equador. Enguany, des del mes de gener, se n'han diagnosticat 7,2 des de l'1 de juny, tots en persones que han estat a algun país de l'Amèrica Central. No s'ha infectat ningú a Catalunya, ni tampoc a Europa.